Zašto Washington uvijek podržava Izrael, pa čak i u lažnim vijestima?

Iako s vremena na vrijeme postoje poteškoće između dvije strane, postoje elementi koji čvrsto povezuju Izrael i SAD.

Stotine djece je ubijeno ili ranjeno u stalnim izraelskim bombardiranjima Gaze (Rabia Mehmood)

Zašto Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Izrael u svim okolnostima, čak i ako ta strana očito krši međunarodno pravo i ne podliježe sankcijama? Takva podrška ide dotle da se prenose vijesti bez bilo kakve provjere.

Iako se američki predsjednik Joe Biden odbio sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, zbog formiranja vlade s ekstremnom desnicom i optužbi da je podržao Trumpa na izborima, nakon prvog napada Islamskog pokreta otpora (Hamas) i talačke krize nije bilo iznenađujuće da su Biden i SAD “još jednom” naglasili da stoje uz Izrael i da su spremni pružiti pomoć, navodi turski list Hurriyet.

Strateški značaj

Dr. Nursin Atesoglu Guney, profesorica međunarodnih odnosa na Univerzitetu Nisantasi u Istanbulu, objasnila je za turske novine da Washington uglavnom podržava Tel Aviv. SAD, koji ne želi odustati od svoje kontrole na Bliskom istoku u vojnom, ekonomskom i strateškom smislu, proglasio je Izrael ”pouzdanim saveznikom”.

Također, iako s vremena na vrijeme postoje poteškoće između dvije strane, postoje elementi koji čvrsto povezuju Izrael i SAD.

“Čak i ako se retorika ponekad mijenja, američka politika se ne mijenja nikada”, dodala je.

Hakan Akbas, stručnjak za međunarodnu politiku, smatra da je Izrael postao pouzdan strateški partner SAD-a na Bliskom istoku još od ere Sovjetskog Saveza, tokom Hladnog rata. Izrael je imao važnu ulogu u postizanju regionalne ravnoteže za SAD.

Akbas kaže da između dvije strane postoji bliska obavještajna i vojna saradnja, te da zajedno rade na mnogim tehnološkim i obavještajnim projektima, pored ekonomskih projekata. Izrael uvozi velike količine oružja i tehnologije iz SAD-a. Uz to, američki Kongres pruža najveću finansijsku pomoć i opremu Izraelu u skladu sa Zakonom o nacionalnoj odbrani (NDAA).

Uz sve to, postoje moćni lobiji u SAD-u koji podržavaju Izrael, a predsjednički kandidati uvijek sarađuju s tim grupama i daju im obećanja.

Dr. Huseyin Bagci, šef Instituta za vanjsku politiku na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu i profesor međunarodnih odnosa, kaže da je izraelski lobi jak u SAD-u i da utječe na stav Washingtona u regionu.

Odrubljivanja glava

Puna američka podrška također je evidentna u tome da najviše rukovodstvo SAD-a preuzima sve vijesti koje dolaze iz Izraela, pa čak i ako su izmišljene, poput onoga što se dogodilo s vijestima da Hamas odrubljuje glave izraelskoj djeci. Ovakvu vijest izmislili su izraelski izvori, a prenijeli su je američki predsjednik Joe Biden, kao i poznati zapadni mediji.

Tekst koji je objavila internetska stranica Middle East Eye (MEE) navodi da su u britanskim medijima dominirali izvještaji o masakru koji su počinili Hamasovi borci u naseljima na jugu Izraela, u kojima se uveliko tvrdilo da su oni odrubljivali glave djeci.

Međutim, izvještaji, za koje su brojne novine i same priznale da su neprovjereni i koje su drugi novinari osporili i osudili, doveli su do pritužbi da su publikacije možda širile “lažne vijesti”, “djelujući kao agent izraelske propagande” i da raspiruju islamofobiju.

U svom izvještaju koji je objavila britanska web stranica MEE, Dania Akkad i Simon Hooper naveli su da je Francesca Albanese, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije, i sama izrazila zabrinutost oko tačnosti detalja u tim pričama, pozivajući novinare da budu oprezni u svom izvještavanju.

Lažne vijesti

Prema autorima, izvještaji nekoliko vodećih novina u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući: Daily Mail, The Sun, The Times i Daily Telegraph, prenose detalje o navodnim ubistvima 40 djece, uključujući bebe, u operaciji koja se dogodila u subotu ujutro u Kafr Azzi nakon što su borci Hamasa pokrenuli napad na to područje i napali naselja na jugu Izraela.

Nekoliko novina, pozivajući se na ono što je izraelski vojnik izjavio za izraelski informativni kanal “i24”, objavilo je tvrdnje da su bebama odsječene glave ili da su im “prerezana grla”.

Novine Sun su na svojoj naslovnoj strani napisale: “Divljaci odrubljuju glave djeci u masakru”, dok je Times objavio: “Hamas je zaklao djecu u masakru”. Oba lista su u vlasništvu kompanije News UK Ruperta Murdocha.

Marc Owen Jones, akademik koji istražuje dezinformacije na Bliskom istoku, rekao je za MEE da su tvitovi koji govore o “ubistvu 40-oro djece” prikupili 44 miliona interakcija do srijede prijepodne.

Organizirana kampanja

Jones je priznao da ne zna postoji li organizirana kampanja iza ovakve priče, ali je rekao da su narativi o ubijenoj djeci “emotivni” i da su korišteni u propagandnim kampanjama još od Prvog svjetskog rata za demoniziranje neprijatelja.

Mnoge novine i web-stranice koje su objavile ovu priču navode izvještavanje novinarke i24 Nicole Zedeck kao svoj glavni izvor. Zedeck je bila među grupom novinara koji su u utorak posjetili Kfar Azzu u pratnji izraelske vojske. U svojim objavama na društvenim mrežama, Zedeck je rekla: “Jedan od komandanata mi je rekao da su vidjeli kako su djeci odsječene glave”.

“Vojnici su mi rekli da vjeruju da je 40-oro djece ubijeno”, dodala je.

Drugi novinari koji su posjetili to mjesto kažu da nisu čuli ili vidjeli dokaze koji bi potkrijepili ove izvještaje.

Prošle srijede, Oren Ziv, novinar magazina “+972”, napisao je na društvenim mrežama da “tokom obilaska nismo vidjeli nikakve dokaze o tome, a portparol ili komandanti vojske nisu spomenuli nijedan takav incident”. Ziv je dodao da je novinarima bilo dozvoljeno da razgovaraju sa stotinama vojnika u kibucu bez nadzora tima portparola vojske, ali da niko od njih nije govorio o obezglavljenoj djeci.

Dužnost je provjeriti

“Upravo sam pogledala današnje naslovne stranice u Velikoj Britaniji i užasnuta sam naslovima koji tvrde da je ‘Hamas odrubio glave 40 beba u Kafr Azzi'”, napisala je Bethan McKernan, dopisnica Guardiana iz Jerusalema.

U srijedu je Tal Heinrich, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izjavio za mrežu CNN da su bebe i mala djeca pronađeni s “odrubljenim glavama”. U izjavama za britansku radio stanicu LBC, Heinrich je rekao da su to prijavili “vojnici na terenu”.

Sa svoje strane, Hamas je “snažno odbacio lažne tvrdnje koje promoviraju neki zapadni mediji, poput toga da palestinski borci ubijaju djecu i ciljaju civile”.

Govoreći za web-stranicu MEE, glasnogovornik Centra za praćenje medija (CfMM), organizacije koja podstiče pošteno i odgovorno izvještavanje o muslimanima i islamu u Velikoj Britaniji, rekao je da je zadatak novinara da provjeri istinitost tvrdnji koje objavljuje.

“Svaka tvrdnja izraelske vojske treba se tretirati s oprezom i provjeriti prije objavljivanja, a kamoli da postane priča na naslovnoj strani”, dodao je.

Izvor: Agencije