Nova demokratija na lokalnim izborima izgubila Atinu i Solun

Pored Tesalije, Nova demokratija je izgubila izbore u još četiri regije od konzervativnih disidenata, a jedinu pobjedu ostvarila je na Peloponezu.

U glavnom gradu Atini politički početnik koga podržavaju socijalisti, Haris Doukas pobijedio je aktuelnog gradonačelnika Kostasa Bakoyannisa (Reuters)

Vladajuća partija u Grčkoj, Nova demokratija pretrpjela je neuspjeh u drugom krugu izbora za regionalne guvernere i gradonačelnike, izgubivši dva najveća grada Atinu i Solun, kao i pet od šest regija u kojima su održani izbori, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

U glavnom gradu Atini politički početnik koga podržavaju socijalisti, Haris Doukas pobijedio je aktuelnog gradonačelnika Kostasa Bakoyannisa sa skoro 56 posto glasova. Bakoyannis je nećak premijera Kyriakosa Mitsotakisa, a njegova majka Dora Bakoyannis zastupnica Nove demokratije i bivša ministrica, bila je gradonačelnica Atine od 2003. do 2007. godine.

U Solunu, socijalista Stelios Angeloudis, koji nije bio zvanični kandidat svoje stranke zbog sukoba među lokalnim partijskim funkcionerima, lako je pobijedio aktuelnog čelnika Konstantinosa Zervasa, sa 67 prema 33 posto.

U regiji Tesalija aktuelni guverner koga podržava Nova demokratija, Kostas Agorastos, izgubio je sa 60 prema 40 posto od Dimitrisa Kouretasa, koga podržavaju i socijalistički PASOK i ljevičarske partije Syriza.

Europski izbori test za Vladu

Prije nego što su katastrofalne poplave u septembru pogodile tu regiju, Agorastos je smatran za favorita za četvrti uzastopni mandat, a poraz je rezultat lošeg upravljanja krizom i njegove i centralne vlade, navodi AP.

Pored Tesalije, Nova demokratija je izgubila izbore u još četiri regije od konzervativnih disidenata, a jedinu pobjedu ostvarila je na Peloponezu.

Nova demokratija je i dalje daleko najveća stranka u Grčkoj, dok su Syriza i PASOK po podršci daleko iza nje i bore se za prevlast na lijevom centru, ne pokazujući volju da se udruže kako bi se suprotstavili konzervativcima.

Općih izbora u Grčkoj ne bi trebalo biti do 2027. godine, ali će izbori za Europski parlament 9. juna slijedeće godine biti prvi naredni test popularnosti vlade, dodaje AP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada