Istraga: Izraelski nalozi na društvenim mrežama širili su laži o odrubljivanju glava djeci u blizini Gaze

Istraga je pokazala da su mediji i novinari povukli prvobitne izvještaje o ovom slučaju nakon što nije bilo moguće dokazati tvrdnju da su odrubljivane glave djeci.

Lažne vijesti su korištene kako bi se opravdali brutalni izraelski napadi na Gazu (Reuters)

Istraga koju je provela Al Jazeera otkrila je da je mreža desničarskih naloga bliskih Izraelu, većinom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), širila dezinformacije da su borci Islamskog pokreta otpora (Hamas) odrubili glave 40-oro izraelske djece tokom operacije ”Potop Al-Aksa”, koju je pokrenuo palestinski otpor protiv izraelske okupacije 7. oktobra.

Istraga koju je provela Agencija za praćenje i verifikaciju vijesti Sanad u mreži Al Jazeera pratila je tragove navoda i izvore koji plasiraju određeni narativ, što je dovelo do širenja lažnih vijesti bez provjere. Te vijesti su kasnije korištene za mobiliziranje svjetske javnosti protiv palestinskog otpora i Palestinaca u Pojasu Gaze i poslužile su kao opravdanje za brutalnu izraelsku agresiju na Pojas.

Početak priče

Priča je počela kada je izraelska novinarka Nicole Zedek, koja radi za izraelski kanal ”i24”, tokom direktnog prijenosa iz kibuca Kfar Azza u blizini granice s Pojasom Gaze, tvrdila da je palestinski otpor u tom mjestu masakrirao 40-ero djece. Ubrzo su nalozi bliski Izraelu i američkim desničarima prenijeli tu dezinformaciju, iako nije bilo nikakve zvanične izraelske potvrde.

Ova informacija je podigla ogromnu galamu u digitalnom svijetu, posebno na Zapadu, što su dodatno pojačale tvrdnje američkog predsjednika Joea Bidena da je vidio fotografije izraelske djece koju je zaklao Hamas. Međutim, Bijela kuća je kasnije demantirala da je Biden vidio te fotografije, ističući da je za njih čuo samo od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Kako su se širile tvrdnje o odrubljivanju glava djeci u Kfar Azzi, jedan broj novinara, koji su se nalazili na istom mjestu kao i izraelska novinarka koja je objavila dezinformaciju, rekli su da nisu pronašli nikakve dokaze za takvu užasnu tvrdnju, iako su obavili mnoge intervjue s izraelskim vojnicima i zvaničnicima u istom tom mjestu i snimili izjave svjedoka.

Istraga koju je provela nezavisna američka web stranica “The Gray Zone” otkrila je da tvrdnja da pripadnici otpora odrubljuju glave izraelskoj djeci dolazi od izraelskog vojnika Davida Ben Ziona. Tokom intervjua koji je s njim vodio izraelski “i24” Zion je identificiran kao “vođa ekstremističkih doseljenika.”

Istraga je pokazala da su mediji i novinari povukli prvobitne izvještaje o ovom slučaju nakon što nije bilo moguće dokazati tvrdnju da su odrubljivane glave djeci, među kojima su i britanski list The Independent, američki kanal CNN i Bijela kuća, koja je povukla izjavu Bidena u kojoj tvrdi da je vidio fotografije “terorista” koji odsijecaju glave djeci u Izraelu.

Ko je proširio lažnu vijest?

Istraga je ustanovila da su prva dva tvita koja su širila lažnu vijest izvan Izraela, te kako su podijeljeni mnogo puta na platformi “X” (bivši Twitter). Jedan tvit je objavljen na nalogu osobe po imenu Gabriel Noronha, bivšeg službenika u američkom State Departmentu koji sada radi na Jevrejskom institutu za američku nacionalnu sigurnost (JINSA).

Drugi tvit je objavio nalog novinarke Emme Webb, koja radi za GB News, britanski kanal koji naginje desnici.

U svojim tvitovima su objavili lažne navode o odrubljivanju glava djeci i predstavili su to kao potvrđenu vijest.

U roku od četiri sata od objavljivanja prvog tvita, bilo je 30.000 interakcija sa oko 25.000 naloga na platformi X.

Istraga je otkrila da su ove objave imale najviše interakcija u Sjedinjenim Američkim Državama u prvim satima od objave, a imale su velikog odjeka i u Indiji, Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Medijske ličnosti i aktivisti na platformama civilnog društva bili su aktivni u širenju lažne tvrdnje i njenom promoviranju u velikim razmjerima, a većina njih je povezana s ekstremnom desnicom u Sjedinjenim Američkim Državama. Među njima se posebno ističe novinar i aktivista Ben Shapiro, poznati američki cionista čiji su se tvitovi masovno prenosili, dajući zamah lažnoj tvrdnji.

Kasnije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio navodnu fotografiju izraelskog djeteta koje je spalio Hamas, ali je američki novinar Jackson Hinkle ubrzo otkrio da je to lažna fotografija. Američki novinar je otkrio da je fotografija navodnog izraelskog djeteta zapravo fotografija psa u veterinarskoj stanici, koja je bila lažirana pomoću umjetne inteligencije i zamijenjena fotografijom ugljenisanog tijela djeteta.

Izvor: Al Jazeera