Zašto su doseljenička naselja u okolini Gaze važna za Izrael?

Deseci naselja onemogućavaju geografsku povezanost između Pojasa Gaze i Zapadne obale, u nastojanju da se priječi uspostavljanje palestinske države.

U okolini Pojasa Gaze nalazi se oko 50 doseljeničkih naselja (Reuters)

Izraelske vlade koje su dolazile jedna za drugom pridavale su poseban značaj području u okolini Gaze, nakon povlačenja Izraela iz Pojasa Gaze 2005. godine.

Na tom području je ojačao prisustvo gradeći desetine doseljeničkih naselja.

Šta znate o ovom području i broju njegovih stanovnika?

U okolini Pojasa Gaze nalazi se oko 50 doseljeničkih naselja, a prostiru se na površini od 40 kilometara koja razdvaja Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Ovim područjem upravljaju ”regionalna vijeća”, koja su pod ingerencijom izraelske vlade.

Postoje tri takva vijeća: Regionalno vijeće Eshkola za okolinu Pojasa Gaze, koje se prostire se na površini od 380 kvadratnih kilometara, gdje živi više od 13.000 doseljenika u 32 naselja.

Regionalno vijeće Ashkelon, koje se prostire na površini od 175 kvadratnih kilometara, gdje 17.000 doseljenika živi u četiri naselja.

Geografska i demografska barijera

Vijeće Sha'ar HaNegev prostire se na površini od 180 kvadratnih kilometara i sastoji se od 11 naselja, u kojima živi više od 7.000 doseljenika.

Izrael je ojačao kontrolu na području u okolini Pojasa Gaze u strateške svrhe, koje služi kao tampon zona duž kopnene granice s Pojasom.

Također, na taj način se onemogućuje geografska povezanost između Pojasa Gaze i Zapadne obale, u nastojanju da se uništi bilo kakva šansa za uspostavljanje palestinske države.

Izrael iskorištava ovakvu stvarnost da napravi demografske promjene, jer nudi primamljive ponude stanovnicima doseljeničkih naselja.

Većina doseljenika na tom području su Mizrahi (Orijentalni) Jevreji, koji djeluju kao geografska i demografska barijera.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada