Erdogan: SAD šalje brodove bliže Izraelu da počine masakre u Gazi

Nakon napada Hamasa na Izrael u subotu, ministar odbrane SAD-a objavio je kako će SAD razmjestiti udarnu grupu i nosač USS Gerald R. Ford bliže obali Izraela.

"Šta će nosač aviona Amerikanaca raditi blizu Izraela, zašto oni dolaze", pitao je Erdogan (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je Sjedinjene Američke Države zbog slanja nosača aviona i pripadajuće udarne grupe bliže Izraelu, kazavši kako će oni počiniti “teške masakre” u Gazi, prenosi agencija Reuters.

Nakon iznenadnog napada pripadnika Hamasa na Izrael u subotu, ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin je u nedjelju objavio kako će SAD razmjestiti udarnu grupu i nosač USS Gerald R. Ford bliže obali Izraela.

“Šta će nosač aviona Amerikanaca raditi blizu Izraela, zašto oni dolaze”, pitao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za medije sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u turskoj prijestolnici Ankari.

Spremni posredovati

“Šta će brodovi u okolini i avioni sa njega (nosača) raditi? Oni će gađati Gazu i okolinu i praviti korake ka teškim pokoljima tamo”, dodao je turski čelnik.

Erdogan je ranije kazao kako je Turska spremna posredovati između izraelskih i palestinskih snaga kako bi se postigao mir.

Reuters navodi kako je sukob došao u vrijeme kada Turska, koja je podržavala Palestince u prošlosti, pružala dobrodošlicu pripadnicima Hamasa i podržavala dvodržavno rješenje sukoba, radi na popravljanju odnosa sa Izraelom nakon višegodišnjih animoziteta.

Izvor: Agencije