Radnička partija Kurdistana preuzela odgovornost za bombaški napad u Ankari

Nakon eksplozije i pucnjave koje su se čule u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Turske, policijske snage su preduzele opsežne mjere na tom području.

Na mjesto događaja stigao je i tim za specijalne operacije, vatrogasne ekipe i medicinski timovi (Anadolija)

Radnička partija Kurdistana (PKK), oružana grupacija koju Turska i zapadne zemlje smatraju terorističkom, preuzela je odgovornost za samoubilački napad jutros u Ankari, prenosi Beta.

“Tim naše Brigade besmrtnika počinio je požrtvovanu akciju protiv turskog ministarstva unutrašnjih poslova”, rečeno je iz PKK agenciji ANF, bliskoj tom, u Turskoj, zabranjenom kurdskom pokretu.

Ispred zgrade Crvenog polumjeseca Ministarstva unutrašnjih poslova u turskoj prijestolnici Ankari čula se eksplozija, praćena pucnjem, javlja Anadolija.

Nakon eksplozije i pucnjave koje su se čule u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Turske, policijske snage su preduzele opsežne mjere na tom području.

Bulevar Ataturk zatvoren je za saobraćaj nakon zvuka eksplozije koji se čuo na lokaciji blizu kapije Velike narodne skupštine Turske u četvrti Cankaya.

Na mjesto događaja stigao je i tim za specijalne operacije, vatrogasne ekipe i medicinski timovi.

Turski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je bombaš samoubica detonirao eksplozivnu napravu ispred zgrade ministarstva u glavnom gradu Turske, ranivši dva policajca.

Dva napadača odgovorna za napad

Ali Yerlikaya rekao je da su dvojica napadača odgovorna za eksplozije ispred zgrade ministarstva. Jedan od njih se raznio, a drugi je “neutraliziran”, rekao je ministar.

Yerlikaya je u objavi na društvenim mrežama kazao da su dva policajca lakše ranjena.

“Oko 9.30 sati (po lokalnom vremenu. op.a.) dvojica terorista koji su sa manjim vozilom došli ispred ulaza Generalne direkcije za sigurnost Ministarstva unutrašnjih poslova, izvršili su bombaški napad. Jedan od terorista se raznio, a drugi terorista je neutralisan. Tokom otvorene vatre lakše su ranjena dva naša policajca. Želim brz oporavak našim herojima“, naveo je turski ministar Yerlikaya.

Policajci nisu životno ugroženi

Yerlikaya je izjavio da policajci koji su ranjeni u terorističkom napadu u Ankari nisu životno ugroženi.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske (TBMM) Numan Kurtulmus nakon terorističkog napada u Ankari izjavio je da će hrabro kao i do sada nastaviti borbu protiv terorizma.

“Još jednom naglašavamo da uvijek stojimo uz naše herojske snage sigurnosti i institucije koje se odlučno bore protiv terorista. Naš narod i država neće dati šansu izdajničkim snagama i nastavit će borbu u jedinstvu i solidarnosti”, kazao je Kurtulmus na nalogu na društvenim mrežama.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je jutrošnji teroristički napad u Ankari, te poručio da nastavljaju borbu protiv terorizma.

“Osuđujem podli teroristički napad na našu Generalnu direkciju policije u Ankari. Želim brz oporavak našim hrabrim policajcima koji su ranjeni u ovom podlom napadu i želim brz oporavak pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i cijeloj našoj naciji. Odlučno ćemo nastaviti borbu protiv terorizma u zemlji i inostranstvu”, naveo je Fidan.

Egipat osuđuje napad u Ankari

Egipat je oštro osudio napad usmjeren na tursko ministarstvo unutrašnjih poslova i izrazio svoju solidarnost s Turskom, njenom vladom i njenim narodom.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na službenoj Facebook stranici ministarstva da najoštrije osuđuje “teroristički napad” u Ankari.

U izjavi je također izražen čvrsti stav Kaira u odbijanju svih oblika “terorizma” i nasilja koji vode nestabilnosti i zastrašivanju građana.

Izvor: Agencije