Tajvan osudio Kinu zbog vojnih vježbi blizu otoka

Kineska vojska saopćila je da je izvela ofenzivne borbene vježbe kod Tajvana, druge takve vježbe u manje od mjesec dana.

Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi ostrvo stavila pod svoju kontrolu, provodi redovne vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana (Reuters)

Tajvan je osudio Kinu u ponedjeljak zbog održavanja drugih vojnih vježbi oko otoka u manje od mjesec dana, a ministarstvo odbrane kazalo je da je uočilo 57 kineskih vojnih aviona.

Kineska vojska saopćila je da je izvela ofenzivne borbene vježbe kod Tajvana, druge takve vježbe u manje od mjesec dana, javlja Hina.

Komanda narodnooslobodilačke vojske na istoku kazala je u saopćanju kasno u nedjelju da su njegove snage organizirale “zajedničke patrole borbene spremnosti i borbene vježbe” u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Cilj vježbi bio je testirati zajedničke borbene sposobnosti i “odlučno se suprotstaviti provokativnim akcijama vanjskih sila i separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana”, dodaje se u kratkom saopćanju.

Zasad nije bilo odgovora iz Tajvana, koji kineska vlada smatra svojim teritorijem.

Slične vježbe i krajem prošlog mjeseca

Kina je izvela slične vježbe krajem prošlog mjeseca, a Tajvan je izvijestio da su 43 kineska aviona prešla središnju liniju Tajvanskog moreuza, neslužbenog tampona između dviju strana.

Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi ostrvo stavila pod svoju kontrolu, provodi redovne vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine.

U augustu je Kina organizirala ratne igre u blizini Tajvana nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Tajvan, kojim se upravlja demokratski, snažno odbacuje aspiracije Pekinga.

Izvor: Agencije