Bjelorusija: Počelo suđenje dobitniku Nobelove nagrade za mir

Alešu Bjaljatskom prijeti 12 godina zatvora nakon što je uhapšen tokom nasilnog gušenja protutivladinih protesta u ljeto 2020. godine.

Ales Bialiatski je suosnivač vodeće bjeloruske grupe za ljudska prava Viasna (Reuters)

U Bjelorusiji je u četvrtak počelo suđenje dobitniku Nobelove nagrade za mir Alešu Bjaljatskom, kojem prijeti 12 godina zatvora, u slučaju kojeg njegove kolege i pristalice vide kao političku osvetu za njegove aktivnosti na polju zaštite ljudskih prava.

Taj 60-godišnjak, suosnivač grupe za ljudska prava Viasna, jedna je od najistaknutijih ličnosti među stotinama Bjelorusa koji su bili uhapšeni tokom nasilnog gušenja protutivladinih protesta u ljeto 2020. godine.

Bjaljatski, koji je u oktobru podijelio Nobelovu nagradu za mir s ruskom organizacijom za ljudska prava Memorial i ukrajinskim Centrom za građanske slobode, uhapšen je 2021. godine zajedno s dvojicom saradnika iz Viasne, podsjeća prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trojci prijeti od sedam do 12 godina zatvora zbog optužbi za finansiranje protesta i krijumčarenje novca.

Bjaljatski nije javno komentirao optužbe, a njegovom advokatu je zabranjeno da iznosi informacije o slučaju.

Četvrtom aktivisti, koji je pobjegao iz Bjelorusije, sudi se u odsustvu u istom predmetu.

Viasna pomaže uhapšenim Bjelorusima

Viasna je na Twitteru objavila da je sudija, umjesto na ruskom, odbio voditi postupak na bjeloruskom jeziku te je odbacio zahtjev Bjaljatskog da mu se dodijeli prevoditelj.

Grupa Viasna je preuzela vodeću ulogu u pružanju pravne i finansijske pomoći stotinama Bjelorusa koji su bili zatvoreni tokom masovnih protesta koji su se rasplamsali kada je dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, odnio uvjerljivu pobjedu na izborima 2020. godine.

“Optužbe protiv naših kolega povezane su s njihovim djelovanjem u području ljudskih prava i pružanjem pomoći centra za ljudska prava Viasna žrtvama politički motiviranog progona”, navodi se u saopćenju organizacije.

Aktivisti za ljudska prava procjenjuju da se u Bjelorusiji nalazi oko 1.500 političkih zatvorenika te da je u protestima od 2020. godine pritvoreno oko 50.000 ljudi.

Izvor: Agencije