Palestinski tinejdžer ubijen u izraelskoj raciji u Nablusu

Šesnaestogodišnji Abu Zaytoon je četvrti Palestinac kojeg su ove godine ubile izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stanovnici kažu da je Abu Zaytoon ubijen iz vatrenog oružja dok je hodao kampom (Reuters)

Maloljetni Palestinac ubijen je u četvrtak, tokom racije izraelske policije u hapšenju u okupiranom gradu Nablusu, na Zapadnoj obali, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Palestine.

Šesnaestogodišnji tinejdžer Amer Abu Zaytoon preminuo nakon što su ga izraelski vojnici hicima iz vatrenog oružja pogodili u glavu, prenosi Al Jazeera English.

Abu Zaytoon je četvrti Palestinac kojeg su ove godine ubile izraelske snage na Zapadnoj obali, nakon što ih je više od 170 ubijeno prošle godine na tom teritoriju, kao i okupiranom istočnom Jerusalemu.

Njegova smrt dolazi nakon što su izraelske snage u utorak ubile još jedno palestinsko dijete, 15-godišnjeg Adama Ayyada.

Izraelske specijalne snage izvršile su raciju rano u četvrtak u izbjegličkom kampu Balata u Nablusu, tokom čega su izbili sukobi s naoružanim borcima.

Stanovnici kažu da je Abu Zaytoon ubijen iz vatrenog oružja dok je hodao kampom i da je naišao na izraelske specijalne snage, navodi novinar Bakr Abdelhaq iz Nablusa.

Ranjena još najmanje dvojica Palestinaca

“Teško je znati šta se tačno dogodilo, jer se te stvari dešavaju noću i u uskim uličicama kampa”, rekao je Abdelhaq za Al Jazeeru.

Lokalni mediji su podijelili, kako kažu, snimke nadzorne kamere na kojima se vidi kako Abu Zaytoon hoda, a zatim trči u trenucima prije nego što je ubijen.

Al Jazeera nije mogla samostalno provjeriti snimak.

Izraelska policija je saopćila da su naoružani Palestinci pucali na zajedničku grupu vojnika, granične policije i obavještajnih agenata koja je vršila raciju u Balati.

Izraelske snage su potom pucale na “naoružanu osobu, koja je pucala na snage iz neposredne blizine”, tvrdi policija.

Najmanje dvojica Palestinca su ranjena nakon što su gađani bojevom municijom tokom racije, a dvojica su uhapšena.

“Došlo je do oružanih sukoba. Opkolili su kuću bivšeg zatvorenika Hassana Araysheha, a zatim su upali u nju i tukli članove porodice unutra, prije nego što su ga uhapsili”, kaže Abdelhaq.

Najsmrtonosnija godina za Palestince

Razvoj događaja je rezultat kontinuirane izraelske vojne kampanje intenziviranih racija i ubistava koja je trajala skoro godinu.

Ujedinjeni narodi su saopćili da je 2022. bila najsmrtonosnija godina za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali od 2006. godine.

Više od 30 djece bilo je među poginulima prošle godine, a najmanje 9.000 drugih Palestinaca je povrijeđeno.

Izraelske snage su ubijale civile koji su se suočili s njima tokom racija, neumiješane prolaznike, kao i palestinske borce u ciljanim atentatima i tokom oružanih sukoba.

Dok je Izrael redovno vršio racije na okupiranoj Zapadnoj obali, njihove snage su ih intenzivirale nakon niza palestinskih napada u martu prošle godine.

Više od 30 ljudi ubijeno je u napadima Palestinaca tokom cijele godine.

Izvor: Al Jazeera