Veteran američkih marinaca optužen za obuku kineskih pilota

Daniela Duggana, između ostalog, terete da je kineske pilote obučavao da slete na nosače aviona.

Za obuke koje je davao Daniel Duggan nije imao odobrenje State Departmenta (Reuters)

Američke vlasti optužile su bivšeg pilota marinaca Daniela Duggana da je kineskim pilotima nezakonito držao “vojnu obuku” i da je primio više od 100.000 dolara da ih nauči kako da slete na nosače aviona.

U optužnici, podignutoj u američkom okrugu Columbia, navodi se da je naturalizovani Australac primio 12 uplata od 9.900 ili 9.500 dolara, a u priznanicama je navedeno da se radi o „treningu u cilju ličnog razvoja“.

Navodi se da je plaćanja vršila neimenovana kompanija sa sjedištem u Kini koja, prema američkoj vladi, „nabavlja vojnu opremu i tehničke podatke za vladu i vojsku NR Kine“, javlja Tanjug, pozivajući se na britanski Guardian.

Uhapšen u Australiji

Veteran-pilot borbenog aviona navodno je “držao vojnu obuku pilotima NRK” kroz južnoafričku školu leta u tri navrata 2010. i 2012. dok je još bio američki državljanin, prema optužnici.

Duggan je takođe optužen za obučavanje kineskih pilota kako sletjeti na nosače aviona, ocjenjivanje kineskih vojnih pilota pripravnika i pružanje zrakoplovnih usluga u Kini, a sve bez potrebnog odobrenja američkog State Departmenta.

Bivši američki pilot, sada australski državljanin, uhapšen je u svom domu u Novom Južnom Velsu u oktobru, a optužen je, između ostalog, zbog obučavanja kineskih pilota za kršenje američkog embarga na naoružanje.

Izvor: Agencije