Blinken će uskoro posjetiti Bliski istok

Američki državni sekretar boravit će od nedjelje do utorka u Egiptu, Izraelu i na Zapadnoj obali, kako bi razgovarao o pojačanim tenzijama između Izraelaca i Palestinaca.

Antony Blinken će razgovarati o važnosti održavanja statusa quo oko Haram al-Sharifa ili Brda hrama (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken boravit će od nedjelje do utorka u Egiptu, Izraelu i na Zapadnoj obali, kako bi razgovarao o pojačanim tenzijama između Izraelaca i Palestinaca, kao i o ruskoj agresiji na Ukrajinu s regionalnim liderima, navodi State Department.

Posjeta najvišeg američkog diplomate najavljena je nakon što su izraelski komandosi ubili devetero Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, izazivajući strah od daljnjih rasplamsavanja tenzija, prenosi Fena.

Blinken će na sastancima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom razgovarati o izraelsko-palestinskim odnosima, rekao je glasnogovornik ministarstva Ned Price.

‘Preduzeti korake za deeskalaciju tenzija’

“S izraelskim i palestinskim liderima sekretar će naglasiti hitnu potrebu da strane preduzmu korake za deeskalaciju tenzija, kako bi se prekinuo ciklus nasilja koji je odnio previše nevinih života”, kazao je Price.

Rekao je da će Blinken također razgovarati o važnosti održavanja statusa quo oko Haram al-Sharifa ili Brda hrama, gdje je posjeta Itamara Ben-Gvira, krajnje desnog ministra sigurnosti u novoizabranoj Netanyahuovoj vladi, nedavno izazvala bijes među Palestincima.

Desetljećima star status quo status dozvoljava samo muslimansko bogosluženje u kompleksu, mjestu koje također poštuju Jevreji.

Blinkenovo putovanje dolazi nakon posjete savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana prošle sedmice Izraelu, gdje je razgovarao o ratu u Ukrajini i zabrinutosti oko podrške američkog regionalnog protivnika Irana ruskoj invaziji kroz osiguravanja dronova.

Izvor: Agencije