Hoće li američki tenkovi promijeniti tok rata u Ukrajini?

Vojni stručnjaci vjeruju da bi Ukrajina, zahvaljujući tenkovima M1 Abrams i Leopard 2 mogla protjerati ruske snage sa 20 posto okupiranih teritorija.

Potreba Ukrajine za tenkovima postala je hitnija u posljednjih nekoliko mjeseci (Reuters)

Piše: Mohamed Elmenshawy

Nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena sedmicama iznosila argumente da američki tenkovi M1 Abrams nisu pogodni za ukrajinsku vojsku, Bijela kuća je objavila da Sjedinjene Američke Države namjeravaju poslati 31 takav tenk u Ukrajinu.

Američka strana nije otkrila datum isporuke, niti kako će ona biti izvršena, a nije dala ni informacije gdje će se ukrajinske snage obučavati za upravljanje i održavanje tenkova.

Washington je prije nekoliko dana najavio isporuku oklopnih vozila Bradley Ukrajini, a ukrajinsko vojno osoblje bit će obučeno za korištenje i održavanje tih vozila izvan Ukrajine.

Povezano s američkom objavom, Berlin je, također, objavio da namjerava poslati određeni broj tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, dok je Velika Britanija sredinom ovog mjeseca potvrdila da će poslati 14 svojih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu.

Ben Hodges, penzionirani general koji je ranije zapovijedao američkim snagama u Evropi, rekao je ove sedmice da bi tenkovi koje Zapad isporučuje Ukrajini mogli biti “vrh koplja” za proboj ruske odbrane prema Mariupolju i daljnju izolaciju Krima.

Kraj američkog oklijevanja

Saopćenje Washingtona da pristaje poslati 31 tenk u Ukrajinu uslijedilo je uprkos tome što su američki vojni dužnosnici konstantno izjavljivali da je slanje tenkova vrlo složen proces, jer ih je teško održavati, te da troše mnogo mlaznog goriva za rad svojih turbinskih motora, što je nije lako dostupno u Ukrajini.

Američki potez stavlja tačku na nezapamćeni raskol između članica NATO-a, koje su imale kontradiktorne stavove oko snabdijevanja Ukrajine tenkovima.

Poljska i nekoliko drugih zemalja snažno su podržale ovaj korak, dok su ga Washington i Berlin odbacili, a onda su se njihovi stavovi promijenili u proteklim satima.

Njemački dužnosnici su prvobitno izjavili da neće biti prvi koji će poslati tenkove u Ukrajinu te kako neće to učiniti ukoliko SAD ne pošalju svoje tenkove Abrams.

To je dovelo do pritiska na Njemačku, ali i na SAD da isporuči svoje tenkove.

Promjena američkog stava dio je šireg diplomatskog dogovora s Njemačkom, prema kojem Berlin pristaje slati manji broj svojih tenkova Leopard 2, te pristaje dopustiti da se više tenkova njemačke proizvodnje isporuči iz Poljske i drugih zemalja.

Moguća isporuka i tenkova Abrams

Ovakva promjena stava SAD-a dolazi nakon razgovora koji se dogodio 17. januara između predsjednika Joea Bidena i njemačkog kancelara Olafa Schultza.

Biden je tom prilikom pristao razmotriti mogućnost isporuke tenkova Abrams, suprotno početnoj procjeni Pentagona, prema kojoj bi Ukrajini bilo vrlo teško da rasporedi, koristi i održava te tenkove.

Dužnosnici su izjavili da bi mogle proći godine dok tenkovi zaista stignu do ukrajinskog ratišta.

Američki dužnosnici ističu da je tenk ‘Leopard 2’ najbolji za Ukrajinu (EPA)

Izvještaji pokazuju da je američki ministar odbrane Lloyd Austin kasnije došao do stava da je predanost slanju američkih tenkova nužna stvar kako bi se Njemačka motivirala da pošalje svoje tenkove Leopard 2.

Dužnosnici State Departmenta i Bijele kuće raspravljali su o tome hoće li davanje Njemačkoj političkog pokrića, kojem je težila kako bi poslala vlastite tenkove, nadići oklijevanje Ministarstva odbrane.

Visokopozicionirani njemački dužnosnik kaže da je ovo pitanje bilo predmet intenzivnih pregovora između Washingtona i Berlina duže od sedmicu, uključujući razgovore između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i njemačkog kolege.

Bijela kuća je odbila komentirati kada će prvi tenk Abrams biti isporučen, ali pojedini američki dužnosnici kažu da bi to moglo potrajati 12 mjeseci.

Šta nakon dolaska tenkova?

Obraćajući se ukrajinskom narodu u utorak navečer, predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na pitanje tenkova.

“Sada se puno govori o tenkovima, o modernim tenkovima, koji su nam potrebni. Međutim, rasprave moraju završiti odlukama. Kada odluke budu donesene, rado ćemo izraziti zahvalnost. Svaka odluka je važna.”

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine, prije više od 11 mjeseci, SAD i Evropa poslali su Kijevu desetke milijardi dolara vojne pomoći, uključujući tešku artiljeriju, raketne bacače, milione metaka, sisteme protuzračne odbrane i vozila pješadije, ali nisu poslani tenkovi ili borbeni avioni.

Potreba Ukrajine za tenkovima postala je hitnija u posljednjih nekoliko mjeseci, kako je rat prešao u drugu fazu krajem ljeta, nakon što je Ukrajina uspjela pokrenuti niz uspješnih kontranapada, nadmašivši ruske snage i prisilivši ih da se vrate na istok u brojnim područjima.

Vojni stručnjaci vjeruju da bi Ukrajina, ako uspije dovesti veliki broj naprednih tenkova iz ostalih država NATO-a, od kojih neke posjeduju napredne njemačke i američke tenkove, mogla protjerati ruske snage sa 20 posto ukrajinskih teritorija koje su i dalje okupirane nakon 11 mjeseci od početka ruskog rata.

Rusija planira veliku ofanzivu

Ukrajinski dužnosnici planiraju pokrenuti kontraofanzivu u narednim mjesecima kako bi ponovno preuzeli kontrolu nad teritorijama, uključujući jug, gdje je Rusija uspostavila kopneni most od Rostova do Krima.

Rusija, koja mobilizira stotine hiljada dodatnih vojnika, planira veliku ofanzivu duž linija kontakata.

Američki dužnosnici ističu da je tenk Leopard 2 najbolji za Ukrajinu, zbog njegove dostupnosti u mnogim susjednim zemljama i mogućnosti da se brzo uspostavi lanac opskrbe i održavanja.

Mnoge evropske zemlje koriste tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, dok je oko 2.000 ovih tenkova raspoređeno u brojnim zemljama NATO-a širom Evrope.

Ukrajina je posljednjih sedmica tražila od Zapada da joj se isporuče tenkovi, opisujući ih kao neophodne za suprotstavljanje ruskoj nadmoći u oružju i broju vojnika.

Izvor: Al Jazeera