Japan poslao u svemir satelit koji će nadgledati Sjevernu Koreju

Satelit će prikupljati informacije o pokretima u vojnim objektima u Sjevernoj Koreji i poboljšati reakciju na prirodne katastrofe.

Satelit može 24 sata dnevno prikupljati snimke sa tla, čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima (Reuters)

Japan je u četvrtak uspješno lansirao raketu u svemir na kojoj je satelit koji treba prikupljati informacije o pokretima u vojnim objektima u Sjevernoj Koreji i poboljšati reakciju na prirodne katastrofe.

Raketa H-2A koju je lansirala kompanija “Mitsubishi Heavy Industries” uspješno je napustila kosmodrom Tanegashima na jugozapadu Japana, noseći satelit IGS-Radar 7 koji je glatko ušao u planiranu orbitu, saopćila je ta kompanija.

Satelit može 24 sata dnevno prikupljati snimke sa tla, čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima, te tako upozori na eventualni raketni napad, ali i nadolazeću prirodnu katastrofu.

“Vlada će maksimalno iskoristiti IGS-Radar 7 i druge satelite da bi uradila sve za nacionalnu sigurnost Japana i uspješno se suočavala sa krizama”, izjavio je premijer Japana Fumio Kishida u saopćenju povodom uspješnog lansiranja satelita, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Nova strategija nacionalne sigurnosti

Vlada Kishide je u decembru usvojila novu strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj se oslanja i na projektile dugog dometa koji bi mogli izvesti “kontraudar”, što predstavlja radikalnu promjenu u odnosu na vojnu doktrinu koju je Japan usvojio nakon Drugog svjetskog rata.

Pomenuta doktrina je predviđala da Japan uvijek posjeduje isključivo oružje za samoodbranu, a Kishidina vlada ovu promjenu pravda prijetnjama koje mogu stići iz Kine i Sjeverne Koreje.

Mitsubishi priprema i novu raketu H3 za probni let u februaru, a upravo ona će biti nasljednica danas korištene rakete na tečno gorivo H-2A, koja će u 2024. godini otići u zasluženu penziju.

Izvor: Agencije