Tenkovi otvorili apetit Kijeva: Slijedi pritisak za slanje borbenih aviona

Ako izuzmemo nuklearno oružje, nema više ništa što ne možemo dobiti, kaže savjetnik ukrajinskog ministra odbrane.

Ukrajina kaže da će sada vršiti pritisak za isporuku borbenih aviona četvrte generacije, kao što je američki F-16 (EPA)

Nakon što su joj zapadni saveznici obećali desetke moćnih tenkova koje je dugo tražila, Ukrajina kaže da će sada vršiti pritisak za isporuku borbenih aviona četvrte generacije, kao što je američki F-16.

Ukrajina je dobila veliki podstrek u borbi protiv ruskih snaga, nakon što su Njemačka i SAD u srijedu objavili da će joj poslati tenkove, nakon čega su uslijedile slične najave iz još nekoliko zemalja.

„Sljedeća velika prepreka sada su borbeni avioni“, rekao je Jurij Sak, savjetnik ministra odbrane Oleksija Reznikova.

„Ako ih dobijemo, prednost na ratištu bit će velika. Avioni četvrte generacije, ne samo F-16, to je ono što želimo“, kazao je.

Ukrajinske zračne snage imaju flotu starih lovaca iz sovjetske ere koji su sa proizvodnih traka sišli i prije nego što je Kijev proglasio nezavisnost prije više od 31 godine. Ti avioni koriste se za misije presretanja i napade na ruske položaje.

Zapadne isporuke srušile sve tabue

Zapadna vojna podrška od ključne je važnosti za Ukrajinu, a tokom rata se značajno pojačavala. Prije početka ruske invazije, snabdijevanje Ukrajine smrtonosnim oružjem bila je krajnje kontroverzna tema, no, zapadne isporuke koje su uslijedile poslije ruskog napada, srušile su sve tabue.

„Nisu nam željeli dati tešku artiljeriju, ali su je dali. Nisu nam htjeli isporučiti HIMARS, pa ipak jesu. Nisu nam željeli dati tenkove, a sada nam ih daju. Ako izuzmemo nuklearno oružje, nema više ništa što ne možemo dobiti“, tvrdi Sak.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da nema šanse da se Ukrajini pošalju borbeni avioni.

„Ranije sam bio veoma jasan, da ne razgovaramo o borbenim avionima i isto ću reći i sada“, rekao je u Bundestagu.

„Nećemo niti slati vojsku, ni u kakvim okolnostima. Rekao sam da neće biti direktne umiješanosti vojnika NATO-a u ratu u Ukrajini. To nije bio slučaj do sada, neće biti niti u budućnosti. I svi mogu biti sigurni da će tako biti“.

Ukrajina kaže da od Zapada želi i projektile dugog dometa.

Moskva je žustro reagovala na odluku Njemačke o slanju Ukrajini tenkova „Leopard 2“, koji su rasprostranjeni po cijeloj Evropi, a koji bi Ukrajini trebali dati dodatnu napadačku moć.

Scholz je rekao da će zapadni saveznici nastaviti podržavati Ukrajinu, ali je u prvi plan stavio opasnost od daljnjeg uplitanja u rat.

„Moramo uvijek jasno dati do znanja da je sve što radimo, ono što je neophodno da bismo podržali Ukrajinu, ali i da u isto vrijeme, želimo spriječiti da rat esklira u sukob Rusije i NATO-a“, rekao je Scholz.

Justin Bronk, istraživač RUSI-a, think-tanka iz Londona, kaže da bi ukrajinske zračne snage mnogo dobile avionima NATO-a, i u zračnim bitkama, i u potencijalnim smrtonosnim zračnim udarima na ciljeve na zemlji.

Ukrajinski piloti uče engleski jezik

No, na Twitteru je dodao da bi i dalje postojala velika opasnost od ruskih projektila zemlja – zrak, koji bi ih prisilili da lete nisko linijom ratišta, što bi im „dramatično limitiralo napadačke opcije i umanjilo domet projektila“.

Ukrajinski pilot kodnog imena Juice, rekao je Reutersu prošlog mjeseca da mnoge njegove kolege u slobodno vrijeme uče engleski jezik kako bi jednog dana bile spremne na korištenje inostranih aviona kao što je F-16.

Prošle sedmice, saveznici su obećali milijarde dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, u kojoj su stotine borbenih oklopnih vozila, koje mnogi vide efikasnijim za napade na protivničku prvu liniju kada su u društvu tenkova.

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je Euronewsu da je najznačajnije oružje koje Ukrajina može dobiti od Zapada – borbeni avion.

„Također nam trebaju i helikopteri i projektili dugog dometa koji bi dobacili do logističkih baza i ruskih komandnih centara. Moramo ih dobiti prije nego što Rusija pokrene veliku proljetnu ofanzivu“, kazao je.

„Ali ono što sada može promijeniti igru su avioni. Moramo odmah pokrenuti programe obuke ukrajinskih pilota i pripremiti se za njihovu isporuku“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije