Britanska vlada kaže da je veliki broj djece tražilaca azila nestao

Više od 200 djece i maloljetnika nestalo je iz smještaja u kom ih je zbrinula vlada Velike Britanije nakon što su zatražili azil, saopštile su britanske vlasti.

U hotelu gdje su zbrinuta djeca su smješteni i čuvari, medicinske sestre i socijalni radnici ali država 'nema moć da zadrži djecu bez pratnje koja traže azil u tom okruženju', rekao je Robert Jenrick (Reuters)

Više od 200 djece i maloljetnika nestalo je iz smještaja u kom ih je zbrinula vlada Velike Britanije nakon što su zatražili azil, saopštile su u utorak britanske vlasti.

Državni sekretar za imigraciju u ministarstvu unutrašnjih poslova Robert Jenrick izjavio je da su u hotelu gdje su zbrinuta djeca smješteni i čuvari, medicinske sestre i socijalni radnici ali da država “nema moć da zadrži djecu bez pratnje koja traže azil u tom okruženju” i da je svjestan da neka nestaju, prenosi Beta.

Zastupnik Laburističke partije Peter Kyle rekao je da je iz jednog od takvih hotela u primorskom gradu Brightonu na južnoj obali nestalo 76 djece.

‘Djeca u opasnosti’

Glasnogovornica laburista za imigracije Yvvet Cooper optužila je vladu da je “potpuno napustila dužnosti i da dovodi djecu u opasnost”.

List Observer ove sedmice je citirao izvore za zaštitu djece i neidentificiranog uzbunjivača koji navode da je desetine mladih oteto na ulici ispred hotela u Brightonu i ugurano u automobile.

Jenrick je rekao da nije vidio dokaze o otimanju djece sa ulice, ali je obećao da će dalje istražiti i dodao da neće odustati.

Povjerenica za djecu u Velikoj Britaniji Rachel de Souza u pismu ministarstvu unutrašnjih poslova navela da su izvještaji o nestanku djece iz hotela “istakli ranjivost ove djece čija je ranjivost pogoršana nepoznavanjem engleskog jezika, od kojih mnoga nemaju mrežu podrške i nisu svjesna svojih prava”.

Izvor: Agencije