Haavisto: Potrebna je pauza u pregovorima sa Ankarom

Potreban je time-out prije nego što se vratimo na trilateralne razgovore u vezi sa pridruživanjem NATO-u, rekao je finski ministar vanjskih poslova.

Haavisto: Pauza će potrajati nekoliko sedmica (EPA)

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto smatra da je potrebna vremenska pauza od nekoliko sedmica u razgovorima između Finske, Švedske i Turske u vezi sa planovima dvije nordijske zemlje da se pridruže NATO-u.

“Potreban je time-out prije nego što se vratimo na trilateralne razgovore i vidimo gdje smo, kada se slegne prašina nakon trenutne situacije, tako da još ne treba donositi zaključke”, rekao je Haavisto Reutersu u telefonskom intervjuu.

On je naveo da će pauza potrajati “nekoliko sedmica”, prenosi Tanjug.

Protesti u Stockholmu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Švedska ne treba da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO-u, nakon protesta koji je održan u blizini turske ambasade u Stockholmu tokom vikenda, a na kojem je spaljena kopija Kur'ana.

Odvojeni protest održan je u Stockholmu u znak podrške Kurdima i protiv nastojanja Švedske da uđe u NATO.

Turska je u subotu saopćila i da je zbog održavanja protesta u Stockholmu odgođena posjeta Ankari švedskog ministra odbrane Pala Jonsona, planirana za 27. januar.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.

Izvor: Agencije