Haavisto nagovijestio da bi Finska mogla da uđe u NATO bez Švedske

Finski šef diplomatije Pekka Haavisto nagovijestio je da bi njegova zemlja mogla da razmotri ulazak u NATO bez susjedne Švedske ako Turska nastavi da blokira njihov zajednički zahtjev za ulazak.

Haavisto je rekao da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je naglasio da bi taj vojni blok želio da se Finska i Švedska pridruže istovremeno (Reuters)

Finski šef diplomatije Pekka Haavisto nagovijestio je u utorak da bi njegova zemlja mogla da razmotri ulazak u NATO bez susjedne Švedske ako Turska nastavi da blokira njihov zajednički zahtjev za ulazak u taj vojni savez.

Haavisto je kasnije povukao te riječi i rekao da se neprecizno izrazio, ali je to prvi put da je neki vodeći državni zvaničnik u jednoj od te dvije zemlje izrazio sumnje o zajedničkom ulasku u NATO u vrijeme kada alijansa pokušava da pokaže ujedinjeni front prema ruskom ratu u Ukrajini, prenosi Beta.

Švedska i Finska su požurile da apliciraju za članstvo u Alijansi poslije početka ruske invazije na Ukrajinu odustajući od dugogodišnje politike nesvrstanosti. Za njihov ulazak potrebno je odobrenje svih zemalja članica NATO, uključujući Tursku, koja je do sada blokirala to proširenje navodeći da posebno Švedska mora da suzbije aktivnosti izgnanih kurdskih aktivista i njihovih simpatizera.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je ponovo upozorio Švedsku da ne očekuje podršku njegove zemlje za prijem u Alijansu poslije protesta antiislamskog aktiviste i prokurdskih grupa u Štokholmu tokom vikenda.

Prijem u NATO

Upitan u utorak da li i dalje ima smisla da Finska nastavi sa aplikacijom za ulazak u NATO zajedno sa Švedskom Haavisto je rekao da će njegova zemlja morati da “procijeni situaciju ako se pokaže da će švedska aplikacija biti blokirana u narednom dužem periodu”.

On je kasnije rekao novinarima u Parlamentu da je njegov komentar bio “neprecizan” i da namjere Finske da uđe u NATO zajedno sa Švedskom ostaju nepromijenjene.

Haavisto je rekao da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je naglasio da bi taj vojni blok želio da se te dvije zemlje pridruže istovremeno.

“Ali naravno izražena je zabrinutost unutar NATO oko toga kako će (nedavni) incidenti u Švedskoj uticati na taj raspored”, rekao je Haavisto.

U memorandumu o razumijevanju koju su Finska, Švedska i Turska potpisale na samitu NATO prošle godine Švedska i Finska su se obavezale da neće podržavati kurdske oružane grupe i da će ukinuti svoj embargo na oružje Turskoj uveden poslije njenog upada u sjevernu Siriju 2019. godine, a zauzvrat Turska neće blokirati njihovo pridruživanje Alijansi.

Izvor: Agencije