Španija: Razbijena mreža koja je iskorištavala ukrajinske izbjeglice

Uz pomoć Europola, uhapšeno je 27 osoba i zaplijenjeno deset tona duhanskog lišća i oko tri i po miliona paketa cigareta vrijednih 37,5 miliona eura.

Mreža je zapošljavala Ukrajince koji su u Španiju došli ilegalno ili kao tražitelji azila (Arhiva)

Španska policija je objavila da je razbila mrežu koja je upravljala trima tvornicama duhana, a u njima su bili zaposleni Ukrajinci koji su nakon ruske invazije izbjegli u Španiju i živjeli nagurani u montažnim tvorničkim objektima.

Optuženi su za krijumčarenje “velikih količina” duhana od kojih su pravljene krivotvorene cigarete, koje su se potom prodavale diljem Španije i u susjednim zemljama, objavila je u saopćenju Civilna garda, prtenosi Hina.

U sklopu istrage, koja se provodi uz pomoć Europola, u Španiji je uhapšeno 27 osoba i zaplijenjeno deset tona duhanskog lišća i oko tri i po miliona paketa cigareta vrijednih 37,5 miliona eura.

‘Oprana velika količina novca’

Sve tri tvornice, smještene u vinskoj regiji La Rioji, na sjeveru zemlje, južnoj regiji Sevilli i Valenciji, na istoku zemlje, bile su opremljene mašinama “s naprednom tehnologijom”, što im je omogućavalo da proizvedu 540.000 kutija cigareta dnevno.

Mreža je zapošljavala Ukrajince koji su u Španiju došli ilegalno ili kao tražitelji azila nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Živjeli su u tvornicama, nagurani u montažne objekte i nisu mogli napustiti te objekte a da ih se pritom ne uoči, zbog čega su radili više nego što je dopušteno, piše u saopćenju.

Vođe kriminalne mreže “prali su velike količine novca” te zahvaljujući tome vodili “luksuzan život” u poznatom španskom turističkom mjestu Marbelli.

Izvor: Agencije