Danas u Parizu francusko-njemački samit

Ministarski sastanak, koji je odgođen prošle jeseni zbog nesuglasica i zahlađenih odnosa, trebao bi biti održan na 60. godišnjicu sporazuma koji je pomirio susjede.

Čelnici dviju zemalja planiraju u nedjelju zajedničku večeru (EPA)

Ministarski sastanak između Francuske i Njemačke, koji je odgođen prošle jeseni zbog nesuglasica i zahlađenih odnosa, trebao bi biti održan u nedjelju, na 60. godišnjicu sporazuma koji je pomirio susjede i nekadašnje neprijatelje.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i članovi vodstva oba parlamenta sastat će se u Parizu kako bi razgovarali o ekonomiji i energetici, odbrani i evropskoj politici, navode iz Berlina i Pariza, prenosi Hina.

Sastanak je bio planiran za oktobar, ali je iznenada otkazan, a Njemačka je kao razlog navela potrebu za daljnjom koordinacijom oko ključnih pitanja.

Zajednička deklaracija o budućnosti Evrope

Pariz je tada poručio da još treba razgovarati o ključnim temama odbrane i energetike.

Očekuje se da će sastanak početi u nedjelju ujutro ceremonijom obilježavanja Elizejskog sporazuma na Univerzitetu Sorbonne, na kojoj će govoriti čelnici obiju zemalja.

Dvadeset i treće takozvano francusko-njemačko vijeće ministara, koje okuplja vlade obiju strana, trebalo bi se potom sastati poslije podne i formulirati zajedničku deklaraciju o budućnosti Evrope.

Kasnije čelnici dviju zemalja planiraju zajedničku večeru.

Očekuje se da će centralna tema sastanka biti ruska agresija na Ukrajinu, kao i saradnja u Evropskoj uniji i NATO-u.

Pariz je rekao da ne očekuje napredak ove nedjelje u vezi s kontroverznim pitanjem hoće li Njemačka Ukrajini isporučiti određene borbene tenkove.

Što se tiče ekonomskih pitanja, očekuje se da će energetska saradnja biti centralna tačka razgovora.

Davanje novog poticaja partnerstvu

Dvije zemlje planiraju razgovarati o saradnji u opskrbi, prelazu na održivu ekonomiju, kao i o žestoko osporavanom američkom zakonu o smanjenju inflacije koji riskira da EU bude u nepovoljnom položaju i time počne trgovinske sukobe.

Obostrano je istaknuto da francusko-njemačke odnose karakteriziraju zajednički temelji i bliska saradnja.

Iz Pariza su rekli da su toliko navikli na saradnju s Berlinom da se odmah vidjelo ako nešto ne ide.

Sastanak u Parizu također je davanje novog poticaja francusko-njemačkom partnerstvu.

Izvor: Agencije