Washington poziva Amerikance da prime izbjeglice

Prvi put će američki građani moći direktno sponzorirati prihvat izbjeglica u SAD-u mimo udruženja i nevladinih organizacija.

U prva tri mjeseca fiskalne godine 2023, tek 6.750 izbjeglica dobilo je dozvolu za ulazak u SAD (Reuters/Ilustracija)

SAD je objavio novi program prihvata izbjeglica, pozivajući Amerikance da ga sponzoriraju kako bi se povećao broj prihvata u zemlji.

Prvi put će američki građani moći direktno sponzorirati prihvat izbjeglica u SAD-u mimo udruga i nevladinih organizacija.

“Welcome Corps je najveća inovacija u pogledu prihvata izbjeglica u protekla četiri desetljeća”, istaknuo je u priopćenju državni sekretar Antony Blinken.

U prvoj godini cilj je privući oko 10.000 Amerikanaca koji bi primili oko 5.000 izbjeglica, dodao je, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Svaki Amerikanac, ili u prvo vrijeme grupe po pet građana, koji želi primiti izbjeglicu morat će proći detaljnu sigurnosnu kontrolu i pružiti dokaz o svojoj finansijskoj sposobnosti.

Nikakvi finansijski poticaji nisu predviđeni za ove sponzore koji će morati dokazati da imaju 2.275 dolara po izbjeglici za kupovinu odjeće i druge potrebe u prva tri mjeseca njihova boravka u zemlji.

Predsjednik Joe Biden je ograničio na 125.000 broj izbjeglica koje SAD može primiti u jednoj fiskalnoj godini, što je značilo promjenu u odnosu na restrikcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump.

Primjena na izbjeglice iz svih zemalja

No SAD je daleko od tog broja.

U prva tri mjeseca fiskalne godine 2023, tek 6.750 izbjeglica dobilo je dozvolu za ulazak u SAD, zemlju koju su izgradili useljenici, pokazuju podatci State Departmenta.

Ovaj pilot projekt otvoren za izbjeglice “iz cijelog svijeta” vodi se primjerom sličnih programa u Kanadi i dopunjuje one koji su privremeno bili osmišljeni za afganistanske, ukrajinske, venezuelske, nikaragvanske i kubanske izbjeglice, rekao je neimenovani visoki diplomat.

“Razlika je što će se ovaj program primjenjivati na izbjeglice iz svih zemalja svijeta, s ciljem njihovog trajnog useljenja u SAD”, dodao je dužnosnik.

Broj izbjeglica i prognanika u svijetu neprestano raste i sredinom 2022. je premašio prag od 100 milouna, navode Ujedinjene nacije.

Visoka dužnosnica za migracije State Departmenta Julieta Valls Noyes, i sama dijete useljenika, priznala je da SAD kasni na tom polju, no, i da su američke vlasti već obavile 20.000 razgovora u inozemstvu i “očekujemo da će ti ljudi početi stizati idućih mjeseci”.

Izvor: Agencije