Učitelj među dvoje Palestinaca koje su ubile izraelske snage u Jeninu

Izraelske snage su tokom januara na okupiranoj Zapadnoj obali ubili 17 Palestinaca.

Palestinci se okupljaju ispred kuće 57-godišnjeg učitelja Jawada Bouaqneha, koji je ubijen tokom izraelske racije u izbjegličkom kampu Jenin (Reuters)

Izraelska vojska ubila je dvoje Palestinca tokom racije na Jenin, čime se broj Palestinaca koje su ubile izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali u januaru popeo na 17.

Jawad Fareed Bawaqneh, 57-godišnji otac šestero djece i učitelj u lokalnoj školi, ubijen je u četvrtak ujutro u izbjegličkom kampu Jenin, rekli su lokalni novinari za Al Jazeeru, kao i Adham Jabareen, 28-godišnji borac iz oružane grupe otpora Jeninske brigade.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva potvrdilo je imena i dob preminulih muškaraca u 7:00 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Najmanje četiri druga Palestinca ranjena su bojevom municijom.

Lokalni novinar i stanovnik Mujahed al-Saadi, koji je razgovarao sa svjedocima, rekao je za Al Jazeeru da je Bawaqneh, učitelj, ubijen na ulici ispred svoje kuće dok je pokušavao pomoći Jabareenu nakon što je ovaj upucan.

‘Snajperist ga pogodio direktno u prsa’

“Učitelj je ubijen kada je borac, pripadnik pokreta otpora, ranjen ispod njegove kuće – Bawaqneh je otišao da uvede Adhama u svoju kuću kako bi mu pružio liječenje, kada ga je snajperist pogodio direktno u prsa”, kazao je Al-Saadi.

Bawaqnehov sin, koji je bio prisutan na licu mjesta, opisao je ubistvo u TV intervjuu kao “pogubljenje”.

Palestinsko Ministarstvo obrazovanja u saopćenju je izrazilo žalost zbog ubistva Bawaqneha i reklo da je bio nastavnik u muškoj srednjoj školi u Jeninu.

Izraelska vojska pokrenula je veliku raciju s više od 70 naoružanih vozila na izbjeglički kamp Jenin koji se nalazi unutar grada u 2:30 sati ujutro i povukla se tri i po sata kasnije.

Specijalne snage su se pješice spustile u kamp, snajperisti su se pozicionirali na krovove, a postavljene su blokade cesta u i oko Jenina i kampa.

Ubrzo nakon početka napada izbile su borbe s palestinskim borcima.

Saadi je kazao da su izraelske snage “napale kamp sa svih strana” i uhapsile najmanje šest muškaraca.

Tokom racije vojska je navodno pokušala uhapsiti Khaleda Abu Zaineha – vođu oružane grupe Palestinski islamski džihad (PIJ), sa sjedištem u Gazi.

“Upali su i pretražili brojne domove koji pripadaju porodici i uhapsili su dvojicu njegovih sinova”, rekao je Saadi.

Lokalni mediji izvijestili su da se Abu Zaineh nedugo nakon toga pojavio u Jeninu i potvrdio da su dvojica njegovih sinova uhapšeni.

Izraelski mediji navode da je jedan vojnik lakše povrijeđen od eksplozivne naprave ručne izrade koju su aktivirali palestinski borci.

Ubistvom dvojice muškaraca broj Palestinaca koje je ubila izraelska vojska na Zapadnoj obali u 19 dana od početka 2023. godine porastao je na 17, uključujući četvero djece.

Najsmrtonosnija godina za Palestince

Devet ih je bilo iz Jenina.

Ubistva su rezultat pojačanih gotovo svakodnevnih racija izraelske vojske, koji su trajali skoro godinu, s ciljem slamanja ograničenog palestinskog oružanog otpora na sjevernoj Zapadnoj obali.

Izraelske snage ubijale su civile koji su im se suprotstavljali tokom racija, neumiješane prolaznike, kao i palestinske borce u ciljanim ubistvima i u oružanim sukobima.

Ujedinjeni narodi rekli su da je 2022. bila najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali od 2006. godine.

Više od 30 djece bilo je među 171 Palestincem ubijenim na Zapadnoj obali prošle godine, a najmanje 9.000 drugih Palestinaca je povrijeđeno.

Zasebno, još 53 Palestinca, uključujući 17 djece, ubijeno je tokom trodnevnog napada na opkoljeni Pojas Gaze u augustu, čime je ukupan broj palestinskih smrti prošle godine porastao na 224.

Izvor: Al Jazeera