New York Times: SAD šalje oružje Ukrajini iz skladišta u Izraelu

Sjedinjene Američke Države šalju stotine hiljada artiljerijskih granata iz velikog skladišta u Izraelu, objavio je New York Times.

SAD i Izrael su se dogovorili da se Ukrajini pošalje gotovo 300.000 granata, rekli su Timesu izraelski i američki zvaničnici (Reuters)

Sjedinjene Američke Države šalju stotine hiljada artiljerijskih granata iz velikog skladišta u Izraelu, objavio je New York Times.

Municija koja se nalazi u Izraelu namijenjena je korištenju u regionalnim sukobima, prenosi Beta.

Sjedinjene Američke Države su također dale Izraelu dozvolu da koristi dio zaliha u hitnim situacijama, navodi New York Times, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike.

Prethodna Vlada Izraela je odobrila slanje municije dok je Izrael pokušavao da održi veze sa SAD-om i Ukrajinom, a da ne izazove gnjev Rusije, navode izraelski mediji.

Američki zvaničnici su mogućnost snabdijevanja Ukrajine iz Izraela prvi put pomenuli prošle godine što je izazvalo zabrinutost kako će Rusija reagirati.

Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin je informirao tadašnjeg ministra odbrane Izraela Bennyja Gantza da SAD želi da uzme dio zaliha.

Gantz je o tome diskutirao sa vladom, koja je zatražila procjenu sigurnosnih zvaničnika. Oni su rekli da bi Izrael trebalo da prihvati američki plan kako bi se izbjegao svaki nesporazum sa Washingtonom, a i zato što municija pripada SAD-u.

Slanje municije

Tadašnji premijer Yair Lapid je odobrio slanje municije poslije razgovara u vladi i sa sigurnosnim zvaničnicima.

SAD i Izrael su se dogovorili da se Ukrajini pošalje gotovo 300.000 granata, rekli su Timesu izraelski i američki zvaničnici.

Postojanje zaliha je ranije objavljeno, ali se o tome nije mnogo znalo, a Times je prvi objavio da su korištene za snabdijevanje Ukrajine.

Izraelski zvaničnici su izjavili za američki list da Izrael nije izmijenio svoj stav i da se i dalje protivi snabdijevanju Ukrajine smrtonosnim oružjem, ali je pristao da SAD koristi vlastite zalihe.

Izrael odbija da osigura oružje Ukrajini od početka ruske invazije, a jedan od glavnih razloga je, kako se čini, strateška potreba da zadrži slobodu operacija u Siriji gdje ruske snage uveliko kontroliraju zračni prostor.

Zbog toga su odnosi između Izraela i Ukrajine bili napeti i Kijev je stalno je zahtijevao da Izrael pošalje više odbrambene pomoći.

Ukrajinski ambasador u Izraelu je u utorak ponovo apelirao na Izrael da snabdije Ukrajinu raketnim sistemom odbrane dok se nastavljaju smrtonosni napadi Rusije.

Skladištenje u Izraelu

Izrael je osigurao humanitarnu pomoć Ukrajini pored ostalog, a nova vlada predvođena premijerom Benjaminom Netanyahuom je najavila da namjerava da nastavi isporuku tih zaliha.

Američko skladište u Izraelu datira iz rata 1973. godine. Sjedinjene Američke Države su tada isporučile oružje Izraelu i potom napravile skladište za potencijalne krize.

Američki tenkovi i oklopni transportirani su u pustinje Negev za slučaj da budu potrebni američkim snagama na Bliskom istoku.

Kasnije 2000-tih godina municija raznih rodova američke vojske je čuvana u Izraelu na lokacijama pristupačnim samo osoblju SAD-a.

Skladište je zvanično poznato pod imenom Ratne rezervne zalihe za saveznike-Izreal (WRSA-I). Nadgledaju ih Evropska komanda SAD-a i Centralna komanda SAD-a od 2021. godine.

Izrael je koristio municiju iz zaliha tokom rata 2006. u Libanu i rata u Pojasu Gaze, 2014. godine.

Izvor: Agencije