Poduzetnice u Afganistanu strahuju od novih talibanskih ograničenja

Vlasti su u nekoliko pokrajina naredile nova ograničenja u zapošljavanju žena; saradnja s muškarcima i nepoštivanje uputa o hidžabu navodno glavni razlozi.

Nakon povratka talibana na vlast 2021. godine tvrdolinijaši su nametnuli stroga ograničenja prava žena (Reuters)

Talibanske vlasti u nekoliko afganistanskih pokrajina naredile su nova ograničenja u zapošljavanju žena, javljaju afganistanski mediji.

Poduzetnice u gradovima Mazar-e-Sharif, Pul-e-Khumri i Kandahar rekle su da su im lokalne talibanske vlasti naredile da prestanu poslovati, prenosi Hina.

“Član odjela za poroke i vrline došao je i rekao nam da imamo sedmicu da zatvorimo svoje trgovine i ostanemo sjediti kod kuće”, kazala je za TOLOnews vlasnica trgovine u sjevernom Mazar-e-Sharifu.

Saradnja s muškarcima i nepoštivanje uputa o hidžabu navodno su glavni razlozi za ovu odluku.

Frizerke u gradu Pul-e-Khumeri ustvrdile su da talibani smatraju njihove poslove buntovnima i protivne šerijetskom zakonu.

Ograničena prava na obrazovanje, rad i kretanje

Akif Mujahjir, glasnogovornik talibanske vjerske policije, poznate kao Ministarstvo propagiranja vrlina i sprečavanja poroka, rekao je za dpa da su ti izvještaji neistiniti.

Nakon povratka talibana na vlast u augustu 2021. godine, tvrdolinijaši su nametnuli stroga ograničenja prava žena na obrazovanje, rad i kretanje.

Trenutno žene i djevojke u zemlji ne mogu nastaviti školovanje nakon šestog razreda ili uključiti se u fakultetsko obrazovanje.

Zabranjen im je rad u brojnim uredima, uključujući strane organizacije poput Ujedinjenih naroda.

Također im nije dopušteno da putuju same na veće udaljenosti.

Izvor: Agencije