SAD: Avioni počeli polijetati nakon prizemljenja zbog kvara na sistemu

Zbog kvara na sistemu NOTAM tokom noći bilo je obustavljeno polijetanje svih aviona iz zemlje. 

FAA je u obavijesti na svojoj web stranici rekao da je njen sistem obavijesti o zračnim misijama u srijedu ujutro zakazao (EPA)

Avioni postepeno ponovo polijeću sa aerodoma u SAD-u, a obavijest o prizemljenju je otkazana nakon što je Savezna uprava za avijaciju (FAA) prionula otklanjanju kvara na sistemu zbog čijeg je pada tokom noći obustavljeno polijetanje svih aviona iz zemlje.

Kako je javio Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona, ukinuta je zabrana polijetanja, ali kolaps se nastavlja.

Letovi širom SAD-a bili su pogođeni u srijedu ujutro nakon što je Savezna uprava za avijaciju rekla da je došlo do kvara u kompjuterskom sistemu.

FAA je u obavijesti na svojoj web stranici rekla da je njen sistem obavijesti o zračnim misijama (NOTAM) u srijedu ujutro “zakazao”.

FAA je putem Twittera izvijestila da se “uobičajeni zračni saobraćaj postepeno nastavlja širom SAD-a nakon noćnog pada NOTAM-a (Notice to Air Mission System), prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Riječ je o sistemu koji sadrži ključne informacije o sigurnosti za posadu i zračno osoblje.

Traži se uzrok problema

I obavijest o prizemljenju je otkazana, a nastavlja se tražiti uzrok prvobitnog problema.

FAA je ranije svim američkim avioprijevoznicima naredio da otkažu domaće letove nakon što se srušio sistem za uzbunjivanje pilota.

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je ministarstvu prometa da istraži zbog čega je došlo do pada sistema, te je kazao da je zasad uzrok kvara nepoznat.

Na pitanje novinara je li iza pada sistema cyber napad, Biden im je odgovorio da to još nije poznato.

Internetska stranica za praćenje letova Flight Aware objavila je da su od 8:39 sati jutros po istočnoameričkom vremenu odgođena ukupno 3.704 leta u SAD-u, a još 656 otkazano je od 8:39 nadalje.

 

Izvor: Agencije