SAD: Nismo primili zvanični zahtjev za izručenje Bolsonara

SAD daje podršku novom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi, unatoč nasilnim akcijama stotina ekstremno desničarskih pristaša bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara u Brazilu.

U vezi s Bolsonarovim statusom vize, Sullivan je rekao da bi bilo ispravno da State Department da izjavu, a ne on (Arhiva)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je da iz Brazila nije primljen zahtjev za izručenje bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji se navodno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

Sullivan, koji je bio u delegaciji američkog predsjednika Joea Bidena na samitu sjevernoameričkih čelnika u Mexico Cityju, glavnom gradu Meksika, odgovarao je na pitanja novinara.

Sullivan je ponovio podršku SAD-a novom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi, unatoč nasilnim akcijama stotina ekstremno desničarskih pristaša bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara u Brazilu.

Bolsonarov status vize

Na pitanje hoće li Bolsonaro, za kojeg se tvrdi da se nalazi na Floridi u SAD-u, biti izručen svojoj zemlji, Sullivan je rekao da ne može sa sigurnošću govoriti o tome gdje se nalazi jer nisu imali direktni kontakt s Bolsonarom.

Sullivan je izjavio kako još nisu primili nikakav zahtjev brazilske vlade u vezi s Bolsonarovim izručenjem.

U vezi s Bolsonarovim statusom vize, Sullivan je rekao da bi bilo ispravno da State Department da izjavu, a ne on.

Izvor: Agencije