Italijanski predsjednik: Bez Balkana je ujedinjenje Evrope nepotpuno

Zajednički cilj je da se osigura veza između Evropske unije i Zapadnog Balkan, rekao je Sergio Mattarella tokom posjete Albaniji.

Sergio Mattarella konstatirao je da odnos između Italije i Albanije raste (EPA)

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella izjavio je u četvrtak da je bez Zapadnog Balkana evropski kontinent nepotpun.

Mattarella je u srijedu doputovao u zvaničnu posjetu Albaniji, u okviru koje se u četvrtak sastao s albanskim predsjednikom Bajramom Begajem i drugim zvaničnicima.

Predsjednik Italije je na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim kolegom istakao da je budućnost Albanije u Evropskoj uniji i da je zajednički cilj da se osigura veza između EU-a i Zapadnog Balkana.

“Znamo da je budućnost Albanije u Evropi i da bez Zapadnog Balkana ujedinjenje kontinenta ne bi bilo potpuno”, istakao je Mattarella, prenosi Anadolija.

Naglasio je da je strateško partnerstvo Italije i Albanije snažno i u ekonomskom smislu i da je ekonomska razmjena između dviju zemalja “veoma jaka”.

‘Stoljećima stabilne veze’

“Odnos između Italije i Albanije raste i dodatno se njeguje velikim prisustvom albanske zajednice u Italiji i italijanske zajednice u Albaniji. To su odnosi koji nas povezuju uz naše članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi i nadam se da će nas vrlo ubrzo povezivati i naša zajednička pripadnost EU”, rekao je Mattarella.

Albanski predsjednik je poručio da Albanija i Italija njeguju stoljećima stabilne veze zahvaljujući geografskoj, historijskoj, kulturnoj, duhovnoj i ljudskoj bliskosti.

“Na euroatlantskom putu Albanija je imala sreće što je u Italiji našla dragog prijatelja i bespoštednog zagovornika integracijskih napora. Zahvalni smo što je italijanska vanjska politika godinama kao svoj prioritet definirala integraciju Zapadnog Balkana, ostavši nepokolebljivi u politici širenja EU-a”, kazao je Begaj.

U okviru posjete Mattarela se sastao i s albanskim premijerom Edijem Ramom, a planirani su susreti i s brojnim drugim zvaničnicima Albanije.

Izvor: Agencije