Ukrajinska kontraofanziva i mogući kolaps ruskog fronta

Ruske snage izgubile su teritoriju na svim frontovima tokom 28. sedmice rata.

Ukrajinske snage su 6. septembra izvršile novi kontranapad na sjever regije Harkov (AP)

Ruske snage izgubile su teritoriju na svim frontovima tokom 28. sedmice rata, dok se ukrajinska kontraofanziva proširila iz južne regije Herson na istočni i sjeverni front, pokazujući sposobnost Ukrajine da preuzme inicijativu u ratu.

Ukrajinske snage su 6. septembra izvršile novi kontranapad na sjever regije Harkov.

Uprkos tišini političkog i vojnog vodstva iz Kijeva, blogeri iz Ukrajine i Rusije izvještavaju da se vode teške borbe u Verbivki i Balakliji, 70 kilometara jugoistočno od Harkova, koje je Ukrajina vratila početkom maja.

Čini se da je ukrajinska vojska vratila kontrolu nad Verbivkom, odakle su postavljani snimci mrtvih ruskih vojnika.

Rybar je jedan od nekoliko ruskih vojnih blogera koji izvještavaju o borbama oko Balaklije koje su počele 6. septembra, a dan poslije, objavio je da je grad potpuno opkoljen.

„Balaklija je okružena i u dometu ukrajinske artiljerije. Svi ulazi u grad su odsječeni neprijateljskom vatrom“, napisao je.

‘Krvoproliće u ruskog vojsci’

Ruski izvjestitelji također su rekli da su ruske snage digle uzrak mostove preko rijeka Balaklejka i Krajnja Balaklejka kako bi spriječile Ukrajince da dalje napreduju.

U nepotvrđenim izvještajima navodi se da je napad izazvao kolaps ruskog fronta, koji je prošlog mjeseca oslabljen kako bi se snage premjestile ka jugu.

Čini se da je kontraofanziva izazvala pravo krvoproliće u ruskoj vojsci.

Ukrajina je izvijestila o 460 ruskih žrtava, što je velika brojka za jedan dan.

Ofanziva je počela dan nakon što su ukrajinske snage uništile rusko skladište municije u Balakliji, u ponovljenoj taktici koja je korištena na jugu.

Na istoku, ukrajinske trupe vrše pritisak u regiji Donjeck, te su 4. septembra vratile Ozerne, čime su se učvrstile na okupiranoj sjevernoj obali rijeke Siverski Donjeck.

Ukrajinski News24 i MilitaryLand objavili su snimke na kojima se vidi kako vojnici prelaze preko rijeke Siverski Donjeck nakon završetka misije, a fotografije sa lokacijom potvrdile su njihov uspjeh.

Ukrajinske trupe 6. septembra su nastavile ofanzivu na istoku. Denis Pušilin, čelnik samoproglašene donjecke republike, rekao je da ruske snage brane Kodemu.

Tokom druge sedmice kontraofanzive na jugu, ukrajinske snage su, kako se čini, 4. septembra osvojile Visokopiliju, u regiji Herson.

Nema zvanične potvrde, ali vojnici su na društvene mreže postavljali snimke zarobljenih ruskih oklopnjaka, dok pozdravljaju mještane.

Ured predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je fotografiju ukrajinskih vojnika kako podižu ukrajinsku zastavu u gradu.

Ukrajinski lider je indirektno potvrdio uspjehe na istoku i jugu 5. septembra, pozdravljajući oslobađanje teritorije, dva naselja u Hersonu i jednog u Donjecku.

Snimci su potvrdili da su ukrajinske snage pod kontrolu vratile i Olhine i Novovosneske.

Cilj oslobađanje Krima

Zelenski procjenjuje da će poluotok Krim, južno od Hersona, koji je Rusija zauzela 2014, također biti vraćen.

„Vjerujem da će se ukrajinska zastava i slobodan život ponovo vratiti na Krim“, rekao je, ponavljajući da ukrajinski cilj da vrati teritoriju koju je Kijev kontrolisao do 2014. godine.

„Svi mogu vidjeti da su okupatori već počeli napuštati Krim. To im je ispravan izbor“, dodao je.

Uprkos gubitku opreme i municije tokom sedmica preciznih ukrajinskih napada koji su prethodili kontraofanzivi, ruske snage nastoje uzvratiti.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je 2. i 3. septembra osujećen noćni pokušaj iskrcavanja 250 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga na 42 broda u Enerhodaru, u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, s druge strane rijeke.

Tvrdi da su planirali zauzeti elektranu. Na objavljenim snimcima se vide tijela koja plutaju rijekom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da su ruske snage ukupno oborile 190 ukrajinskih dronova i presrele 226 raketa iz sistema HIMARS. Ukoliko je to tačno, Rusija i dalje ima kapacitet da otupi dva najefikasnija ukrajinska oružja u kontraofanzivi.

Oficir ukrajinskih specijalnih snaga rekao je Al Jazeeri da će za preuzimanje grada Hersona trebati „najmanje nekoliko mjeseci“, te da će za to biti potrebna zapadna vojna pomoć.

Američki general Mark Hertling nazvao je ukrajinsku strategiju napada na zapadnu regiju Herson “briljantnim potezom” jer su ruske snage tamo okrenute leđima rijeci Dnjepar, te je moguće ugušiti njihove komunikacijske linije.

“Loše [rusko] vodstvo gurnulo je mnoge [taktičke grupe] preko [rijeke Dnjepar] jer je Putin želio grad Herson, [Mikolajev] i na kraju Odesu. Ali na M14 postoje samo dva mosta preko [Dnjepra]. Uništite te mostove…, i tada Rusiji nastaje problem,” napisao je.

U tipičnom maniru, Rusija zvanično naziva ukrajinsku kontraofanzivu neuspješnom, tvrdeći da neprijatelju nanosi velike gubitke.

Narativ Kremlja gubi na snazi

No, novo istraživanje navodi na zaključak da narativ Kremlja gubi na snazi.

Maksim Aljukov, postdoktorant na Kraljevom institutu za Rusiju, vodio je kvantitativnu studiju izvještavanja ruske televizije i društvenih medija o ratu, te otkrio da se broj televizijskih priloga o Ukrajini smanjio za polovinu u poređenju s februarom i martom.

Urednici ruskih televizija puštaju emisije koje su ranije otkazane kako bi se napravio prostor za ratnu propagandu.

Aljukov je za Al Jazeeru rekao: “Vratilo se u normalu – povratak na predratni stil izvještavanja, s ravnotežom propagande i zabave…, jer ako izgubite [gledatelje], gubite kontrolu nad njima“.

Aljukov je također otkrio da se spominjanje ključnog ruskog opravdanja za rat – “denacifikacije” Ukrajine, drastično smanjilo na televiziji.

„Gotovo su odustali od te ideje“, kaže.

“Kremlj je koristio četiri vrlo specifične ideje kako bi opravdao invaziju – denacifikacija, demilitarizacija, zaštita stanovništva Donbasa i širenje NATO-a”, rekao je Aljukov.

“Sve se one uklapaju u opštu ideju borbe protiv Zapada i obnove veličine Rusije…, ali ideja denacifikacije nešto je što ljudi teško razumiju.”

Vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina na društvenim mrežama još više slabe. Uprkos tome što je zabranjena u spominjanju na rusku invaziju na Ukrajinu, riječ “rat” koristi se na društvenim mrežama gotovo četiri puta češće nego na televiziji, uključujući i pristalice vlade, otkrio je Aljukov.

Prema ukrajinskom ministarstvu odbrane, Rusija je u ratu izgubila više od 50.000 vojnika, 2.097 tenkova, 4.520 oklopna vozila, 1.194 artiljerijska sistema, te 445 helikoptera i aviona.

Izvor: Al Jazeera