Joe Biden: Nisu svi republikanci ‘MAGA republikanci’

Predsjednik SAD-a je rekao da ne kritizira sve republikance, ali je oštro osudio one koji su branili pobunu 6. januara 2021. na američkom Capitolu.

Saradnici kažu da je američki predsjednik sve više zabrinut zbog antidemokratskih trendova u Republikanskoj stranci (Reuters)

Američki predsjednik, demokrat Joe Biden, pokušao je razjasniti bilo kakvu zabunu oko svog stava protiv “MAGA republikanaca” odanih bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, rekavši da nije mislio na sve republikance.

“Nije svaki republikanac ‘MAGA republikanac’, ne prihvata svaki republikanac tu ekstremnu ideologiju. Ali, ekstremni ‘MAGA republikanci’ u Kongresu odlučili su se vratiti unatrag, puni bijesa, nasilja, mržnje i podjela”, rekao je on toekom posjeta Milwaukeeju u saveznoj državi Wisconsin, prenosi Hina.

Prošle sedmice u Philadelphiji Biden je kritizirao republikance koji su odani Trumpovoj agendi Make America Great Again (MAGA) kao prijetnju američkoj demokratiji

Republikanci su mu uzvratili da je vodio kampanju kao ujedinitelj 2020. godine, ali da sada okreće leđa velikom dijelu američke javnosti koji je glasao za republikance.

Osudio one koji su branili pobunu

Govoreći pred stotinama sindikalnih vođa i aktivista pod jarkim suncem u Milwaukeeju, na američki Praznik rada, Biden je kazao da ne kritizira sve republikance, ali je oštro osudio one koji su branili pobunu 6. januara 2021. godine na američkom Capitolu.

“Nema demokratije u kojoj možete biti za pobunu i demokratiju”, rekao je.

“Svako ima pravo biti idiot”, kazao je Biden, dodajući da bi se i demokrati i republikanci trebali boriti protiv ideja “MAGA republikanaca”.

“Demokratija je na kocki”, rekao je.

Njegovi saradnici kažu da je predsjednik sve više zabrinut zbog antidemokratskih trendova u Republikanskoj stranci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada