Ivan Pavao I proglašen blaženim u Rimu

Ivan Pavao I, poglavar s jednim od najkraćih pontifikata u historiji Katoličke Crkve, proglašen je blaženikom u Rimu.

Velika tapiserija s likom Ivana Pavla I, izvješena na Bazilici sv. Petra bila je svečano otkrivena tokom ceremonije (ANSA)

Ivan Pavao I, poznat i kao “nasmiješeni Papa” i poglavar s jednim od najkraćih pontifikata u historiji Katoličke Crkve, samo 33 dana do smrti 1978, proglašen je blaženikom u Rimu.

Hiljade vjernika, a među njima i italijanski predsjednik Sergio Mattarella, pratile su na Trgu sv. Petra u Rimu misu beatifikacije, koja je korak do kanonizacije pape Ivana Pavla I.

Velika tapiserija s likom Ivana Pavla I, izvješena na Bazilici sv. Petra bila je svečano otkrivena tokom ceremonije.

“Osmijehom je papa Luciani uspio prenijeti dobrotu Gospodinovu. S njime je lice Crkve radosno, smireno, nasmiješeno, ono nikada ne zatvara vrata niti otvrdnjuje srca, ne žali se i ne hrani gorčinom, nije ljutito niti netrpeljivo, nije agresivno, ne pati nostalgično za prošlošću”, rekao je papa Franjo u svojoj homiliji.

 

Posljednji italijanski papa,  Albino Luciani, bio je popularan i blizak narodu, a naslijedio je Ivana Pavla VI u augustu 1978, u dobi od 65 godina, ali umro je 33 dana i šest sati poslije od infarkta.

Ranih jutarnjih sati 29. septembra 1978, redovnica je otkrila njegovo beživotno tijelo s naočalama na nosu i nekoliko otipkanih stranica u rukama. Nikakva obdukcija nije bila obavljena kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Prijateljski s cijelim svijetom

Rođen 1912. na sjeveru Italije u radničkoj vrlo skromnoj porodici, Albino Luciani, doktor teologije postao je nadbiskup Venecije, a u kardinala ga je promaknul Pavao VI. 1973. godine.

Za svog kratkog pontifikata, Ivan Pavao I, koji je smatran čovjekom konsenzusa, uspio je utisnuti pečat jednostavnosti u papinsko poslanje.

Sestra Margherita Marin, koja je pomagala Ivanu Pavlu I u papinskim odajama, sjeća se čovjeka “prijateljskog prema svima”.

“Odnosio se prema svojim saradnicima s velikim poštovanjem, ispričavajući se što ih je uznemiravao. Nikad ga nisam vidjela da pokazuje nestrpljenje prema bilo kome”, prisjetila se časna sestra.

Vrlo osjetljiv na siromaštvo, potvrdio je važnost davanja “poštene plaće” svima.

Čudo je bilo navodno iznenadno ozdravljenje teško bolesne 11-godišnje djevojčice u Buenos Airesu 2011. nakon što se lokalni svećenik molio pokojnom papi.

Prema pravilima Katoličke Crkve, u većini se slučajeva treba priznati i drugo čudo prije nego što se neko proglasi svetim.

Od novijih papa svetima su proglašeni Ivan XXIII (1958. – 1963.), Pavao VI (1963. – 1978.) i Ivan Pavao II (1978. – 2005.).

Prethodnik pape Franje, Benedikt XVI, dao je ostavku 2013. i još živi u Vatikanu.

Izvor: Agencije