Rekordno topljenje najvećeg austrijskog glečera

Stručnjaci taj fenomen pripisuju klimatskom zagrijavanju, a topljenje i nestanak glečera doprinose podizanju nivoa mora, nestabilnosti terena i suši.

Tokom proljeća debljina snježnog pokrivača na Alpama nikad nije bila toliko mala kao ove godine (EPA)

Glečer Pasterze, najveći u Austriji, topi se zbog klimatskog zagrijavanja dva do četiri puta brže 2022. godine u odnosu na prosjek posljednjih godina, ukazuje nacionalni meteorološki institut ZAMAG.

“Preliminarni rezultati jesenjeg mjerenja pokazuju ekstremnu godinu“, rekla je čelnica Odjeljenja za nadzor klime Marion Greilinger, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dodala je kako se debljina leda smanjila za 3,7 metara čak i u gornjem dijelu, iznad 3.000 metra visine, dok je smanjenje ranije bilo po 1,6 metara.

Tokom proljeća debljina snježnog pokrivača na Alpama nikad nije bila toliko mala kao ove godine.

Nestanak njemačkog glečera

Stigla je i pješčana prašina iz Sahare, koja je prekrila glečer te ga sunce brže grije, a potom je lednik bio pogođen nizom toplotnih valova.

Isti fenomen je primijećen ljetos u cijelom alpskom planinskom sistemu, gdje se nalazi 4.000 od ukupno 220.000 glečera na planeti.

Njemačka je u ponedjeljak objavila nestanak jednog glečera, dok je u izvještaju objavljenom u srijedu ukazano na rekordno topljenje švicarskih glečera ove godine.

Stručnjaci taj fenomen pripisuju klimatskom zagrijavanju, a topljenje i nestanak glečera doprinose podizanju nivoa mora, nestabilnosti terena i suši.

Izvor: Agencije