Video: Uragan Ian donio ‘katastrofalne’ poplave na Floridi

Ovo je oluja o kojoj će se govoriti mnogo godina, rekao je direktor američke meteorološke službe Ken Graham.

Gotovo dva miliona domaćinstava na Floridi bila su u srijedu navečer bez struje

Uragan Ian harao je u srijedu Floridom, praćen silovitim vjetrom i obilnim padavinama, koje su prouzrokovale “katastrofalne” poplave i nestanak struje diljem te američke savezne države.

U blizini putanje uragana, blizu otočja Keys, u nevremenu je potonuo brod s migrantima i obalna straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila, a četvero je uspjelo doplivati do obale, prenosi Hina.

Ian je, praćen vjetrom koji je puhao 185 kilometara na sat, stigao na kopno na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride, u 15:05 sati po mjesnom vremenu (21:05 sati po srednjoevropskom), navodi američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Uragan je prouzrokovao “katastrofalne” poplave, dodaje ta ustanova.

Ian, koji je bio u četvrtoj od pet kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, sada je oslabio u uragan treće kategorije, ali i dalje ima razornu moć, navodi isti izvor.

Milioni domaćinstava u mraku

Gotovo dva miliona domaćinstava na Floridi bila su u srijedu navečer bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage.

Nekoliko okruga blizu mjesta na kojemu je Ian stigao na kopno gotovo je potpuno bez struje, navodi ta mrežna stranica.

Tako je grad Punta Gorda utonuo u mrak.

Tokom noći je tek poneka zgrada opremljena generatorima bila osvijetljena, čulo se jedino fijukanje vjetra i pljuštanje kiše.

Nekoliko sati ranije grad je doživio kratak predah, kada se našao u središtu uragana.

Udari vjetra i kiša vratili su se još žešći, rušeći saobraćajne znakove, odnoseći dijelove krovova i lomeći grane drveća.

U Naplesu, na jugozapadu Floride, ulice su bile pod vodom, a bujica je nosila automobile, pokazuju snimci mreže MSNBC-a.

Kreće se ka zapadu Atlatntika

U gradu Fort Myersu poplave su tolike da su neke četvrti poput jezera.

Ova meteorološka pojava treba se tokom dana premještati dalje na kopno i u četvrtak navečer doći iznad zapadnog Atlantika, navodi NHC.

Prolaskom preko kopna uragan bi trebao slabiti, ali bi mogao prouzrokovati znatnu štetu dok ne stigne na istok Floride.

‘Jedan od pet najrazornijih’

Guverner Ron DeSantis izjavio je u srijedu navečer da je ovo vjerovatno “jedan od pet najrazornijih uragana koji su do sada pogodili Floridu”.

“Ovo je oluja o kojoj će se govoriti mnogo godina”, rekao je direktor američke meteorološke službe (NWS) Ken Graham na konferenciji za novinare.

Uragan Ian je u utorak pogodio Kubu, gdje je usmrtio dvoje ljudi i prekinuo opskrbu električnom energijom.

Izvor: Agencije