Japan se oprostio od Shinzo Abea na državnoj sahrani

Sahrana ubijenom bivšem premijeru bila je prva državna u 55 godine, što je izazvalo podjele u zemlji.

Hiljade ožalošćenih slijevale su se na mjesto sahrane od ranog jutra (EPA)

Uz cvijeće, molitve i paljbu iz 19 topova, Japan je u utorak odao počast ubijenom Shinzu Abeu na prvoj državnoj sahrani priređenoj za jednog bivšeg premijera u 55 godina – ceremoniji koja je izazvala podjele kao što ih je on izazivao u životu.

Ceremonija je počela u 14:00 sati (7:00 sati po srednjoevropskom vremenu), a Abeov pepeo u dvoranu Nippon Budokan u centru Tokija donijela je njegova udovica Akie, uz muziku vojnog orkestra i počasni pozdrav.

Unutar Budokana, poznatijeg kao koncertne dvorane, veliki Abeov portret s crnom trakom visio je iznad niza zelenog, bijelog i žutog cvijeća, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Na zidu s fotografijama prikazan je Abe kako šeta s čelnicima grupe G7, drži se za ruke s djecom i posjećuje područja katastrofe.

Čelnik koji je izazivao podjele

Abeovo ubistvo na predizbornom skupu 8. jula pokrenulo je niz otkrića o vezama između zastupnika u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci, koju je nekad vodio, i Crkve ujedinjenja, koju kritičari nazivaju kultom, što je izazvalo negativne reakcije s kojima se suočio sadašnji premijer Fumio Kishida.

Kishida, kojem je podrška pala na najniži nivo ikada, izvinio je se i obećao prekinuti stranačke veze s crkvom.

No, protivljenje odavanju počasti Abeu državnom sahranom, prvom takvom događaju od 1967. godine, nije prestalo, naročito zbog troškova u iznosu od 11,5 miliona dolara, koju će snositi država, u vrijeme ekonomskih poteškoća koje osjećaju obični građani.

U jednom dijelu centra Tokija demonstranti su mahali natpisima i uzvikivali da ne žele državnu sahranu za Abea.

Hiljade ožalošćenih slijevale su se na mjesto sahrane od ranog jutra, prisilivši organizatore da otvore dvoranu pola sata ranije.

U roku od nekoliko sati, oko 10.000 ljudi položilo je cvijeće i poklonilo se u tihoj molitvi pred Abeovom slikom, pokazala je televizija, a mnogo ih je više čekalo u dugim redovima.

Shinzo Abe (65), japanski premijer s najdužim stažem, nacionalist i pragmatik, bio je čelnik koji je izazivao podjele i pratili su ga skandali.

Za Japan oslobođen od kompleksa prošlosti

Najveća ambicija tog potomka porodice velikih japanskih konzervativnih političara bila je revizija japanskog pacifičkog Ustava iz 1947. godine, koji su napisali američki okupatori i koji od tada nije mijenjan.

Izgradivši ugled dijelom na čvrstoći prema Sjevernoj Koreji, Abe je želio uklesati u kamen postojanje regularne nacionalne vojske, umjesto sadašnjih Snaga za samoobranu, iako Ustav nalaže da se Japan zauvijek odriče rata.

Zauzimao se, također, za Japan oslobođen od kompleksa prošlosti i odbio nositi teret kajanja za zlodjela koje je japanska vojska počinila u Kini i na Korejskom poluotoku u prvoj polovini 20. stoljeća.

Abe se, međutim, suzdržavao od odlaska u svetište Yasukuni u Tokiju, velikom simbolu japanskog nacionalizma, od zadnje posjete krajem 2013. godine, čime je razljutio Peking, Seul i Washington.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada