Švicarci glasali za kasniji odlazak žena u penziju

Nakon dva neuspjela referenduma 2004. i 2017. godine, Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao ‘stabilizirati’ sistem penzionog osiguranja.

Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača (EPA)

Švicarci su tijesnom većinom glasali za produženje dobi za penzioniranje žena na 65 godina, a glasanje je obilježila duboka podijeljenost između reformi sklonih kantona njemačkog govornog područja i drugih kantona.

Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača, pokazuju konačni rezultati, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Inicijativa koju su pomno pratili u inozemstvu, a htjela je zabraniti intenzivni uzgoj stoke, odbijena je sa 63 posto glasova.

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017. godine, Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao “stabilizirati” švicarski sistem penzionog osiguranja, koji je izložen golemom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se baby-boom naraštaj približava odlasku u penziju.

Socijalisti: Ovo je šamar svim ženama

Najsporniji dio reforme zahtijeva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina života za punu penziju, što je godinu dana duže nego do sada.

Parlament je lani odobrio glavne mjere penzione reforme koje uključuju i povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV, prihvaćeno u nedjelju sa 55 posto glasova).

Članice Socijalističke partije ocjenjuju da kasniji odlazak žena u penziju “nije samo korak natrag što se tiče jednakosti, nego je šamar svim ženama”.

Najavile su proteste u Bernu u ponedjeljak, na kojima će osuditi ishod referenduma.

Izvor: Agencije