Nevladina organizacija: U Iranu ubijen 31 demonstrant

Najmanje 31 civil ubijen je od početka protesta u Iranu, potaknutih smrću 22-godišnjakinje nakon što ju je uhapsila moralna policija, izvijestila je organizacija Iran Human Rights.

Protesti zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. (AP)

Najmanje 31 civil ubijen je od početka protesta u Iranu, potaknutih smrću 22-godišnjakinje nakon što ju je uhapsila moralna policija, izvijestila je u četvrtak organizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu.

“Iranski narod izašao je na ulice kako bi se borio za svoja temeljna prava i ljudsko dostojanstvo, a vlasti su na te mirne proteste odgovorile mecima”, saopćio je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghadam nakon šest dana demonstracija, prenosi Hina.

Moćna iranska Revolucionarna garda u četvrtak je pozvala državno pravosuđe da osudi one “koji šire lažne vijesti i glasine” o 22-godišnjoj Mahsi Amini.

Smrt u pritvoru

“Zatražili smo od pravosuđa da identificira one koji šire lažne vijesti i glasine na društvenim mrežama, kao i one na ulicama koji ugrožavaju psihološku sigurnost društva prema kojima treba odlučno djelovati”, saopćila je garda koja je izrazila sućut obitelji Amini.

Ta 22-godišnjakinja umrla je u pritvoru nakon što ju je prošle sedmice uhapsila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Demonstranti u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije u četvrtak zapalili policijske stanice i vozila, a protesti ne pokazuju znakove posustajanja. U petak su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima, prenose tamošnji mediji.

Protesti zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje 50 gradova širom zemlje.

Izvor: Agencije