Šojgu: Bit će pozvano 300.000 rezervista

Ruski ministar odbrane kaže kako će biti pozvano 300.000 rezervista, koji će dobiti vojnu obuku prije raspoređivanja, nakon što je Vladimir Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju.

Sergej Šojgu je naveo kako se Rusija 'bori protiv Zapada u Ukrajini' (AP)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obratio se javnosti nakon što je to uradio predsjednik ove države Vladimir Putin naredio djelimičnu mobilizaciju.

Šojgu je naveo, kako prenose agencije, kako se Rusija „bori sa Zapadom u Ukrajini“. Dalje je kazao kako skoro cijela satelitska mreža Sjevernoatlantske alijanse (NATO) „radi protiv Rusije u Ukrajini“.

„Svjedočimo udarima zapadnjačkog naoružanja na civile“, rekao je šef ruske odbrane tokom TV obraćanja naciji, dodavši kako su Oružane snage Rusije izgubile 5.937 pripadnika.

Ukazao je kako se djelimična mobilizacija odnosi na one koji imaju prethodno vojno iskustvo, te kako Rusija „na raspolaganju ima ogromne resurse, 25 miliona ljudi“.

„Ljudi koji su bili regruti ili studenti neće biti pozvani“ na mobilizaciju koja se odnosi na „jedan posto od 25 miliona“, dodao je Šojgu.

„Bit će pozvano 300.000 rezervista koji će dobiti vojnu obuku prije raspoređivanja.

Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u srijedu ujutro obratio naciji, rekao je na početku govora da Zapad “želi uništiti našu zemlju” i da se “ovdje radi o odbrani Rusije i teritorija Donbasa”, piše Reuters, prenosi Hina.

Kazao je kako Rusija podržava to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega, te kako podržava najavljene referendume o prisajedinjenju Ruskoj Federaciji.

Istakao je kako Zapad “nije htio mir između Rusije i Ukrajine”, te kako je od ukrajinskog naroda napravio “topovsko meso”.

Izvor: Agencije