Sud u Briselu naredio da se iz sudnice uklone stakleni boksovi namijenjeni za osumnjičenike

Advokati boksove nazivaju sramotnim i upoređuju ih s kavezima u zoološkom vrtu.

Boksovi u sudnici s malim otvorom kroz koji optuženi mogu izmijeniti informacije sa svojim advokatima predstavljaju kršenje članka 6 Konvencije o ljudskim pravima (EPA)

Sud u Briselu naredio je da se uklone kontroverzni stakleni boksovi namijenjeni za optuženike u sudskom procesu za napade 2016. godine, izvještava BELGA a prenosi Fena.

Boksovi u sudnici s malim otvorom kroz koji optuženi mogu izmijeniti informacije sa svojim advokatima predstavljaju kršenje članka 6 Konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravično suđenje, obrazložio je sud u svojoj odluci.

Sada je na ministarstvu pravosuđa da odluči kako će se stakleni boksovi koristiti u budućim saslušanjima.

Presumpcija nevinosti

U uvodnom odbrana je zatražila uklanjanje boksova rekavši da dovode u pitanje presumpciju nevinosti i otežavaju optuženicima da se brane.

Advokati boksove nazivaju sramotnim i upoređuju ih s kavezima u zoološkom vrtu. Tužiteljstvo je branilo boksove, dodavši da se žrtve koje će svjedočiti moraju osjećati sigurno. Isto smatraju i advokati koji zastupaju žrtve.

Deset je osumnjičenih na suđenju u Briselu zbog napada 22. marta 2016. godine u kojem su smrtno stradale 32 osobe, a stotine su ozlijeđene.

Suđenje se treba nastaviti 10. oktobra kad će biti objavljen sastav porote.

Izvor: Agencije