Zastupnici Zapadne Virginije odobrili gotovo potpunu zabranu pobačaja

Zastupnici Zapadne Virginije su usvojili sveobuhvatnu zabranu pobačaja koja zabranjuje postupak čak i u najranijim danima trudnoće uz ograničene izuzetke.

Mjera usvojena u utorak zabranjuje pobačaj nakon što je embrij implantiran u ženinu maternicu, obično unutar nekoliko dana (EPA)

Zastupnici Zapadne Virginije u utorak su usvojili sveobuhvatnu zabranu pobačaja koja zabranjuje postupak čak i u najranijim danima trudnoće uz ograničene izuzetke u slučajevima silovanja, incesta i kada je zdravlje majke ugroženo.

Prijedlog zakona, koji sada ide guverneru Jimu Justiceu na potpis, druga je zabrana pobačaja koju je donijela neka federalna država nakon što je duboko konzervativni Vrhovni sud SAD-a poništio 49 godina staru odluku Roe protiv Wadea koja je uspostavila ustavno pravo na taj postupak, prenosi Hina.

Ova mjera, za koju se očekuje da će je Justice potpisati, dolazi u trenutku kada se počinju pojavljivati ​​razlike među republikancima u vezi toga koliko strogo zabraniti pobačaj uoči izbora u novembru koji će odlučiti o kontroli Kongresa.

Većinom konzervativna stranka godinama se zalagala za ograničavanje pristupa pobačaju. Iznenađujući poraz inicijative koja bi otvorila vrata zabrani u duboko konzervativnom Kansasu navela je neke republikance da se distanciraju od tog pitanja kako bi izbjegli gubitak glasačica.

U Zapadnoj Virginiji, republikanski zastupnici koji dominiraju zakonodavnim tijelom sedmicama su se prepirali u vezi toga koliko rigidan treba biti zakon, u konačnici skraćujući vrijeme unutar kojeg bi odrasle žrtve silovanja morale tražiti skrb, ali i ukidajući kaznene kazne za ljekare.

Zabrana pobačaja

Mjera usvojena u utorak zabranjuje pobačaj nakon što je embrij implantiran u ženinu maternicu, obično unutar nekoliko dana od začeća. Maloljetnice koje su žrtve silovanja ili incesta imale bi do 14 sedmica za prekid trudnoće, dok će odrasle osobe koje su silovane imati samo osam sedmica.

Pobačaje koji su dopušteni moraju obavljati ljekari ili osteopati s bolničkim ugovorima. Pružatelji usluge mogu izgubiti licence ako se postupci koje nude smatraju nezakonitima.

Svako ko izvrši pobačaj, a nije ljekar ili osteopat s privilegijama prijema u bolnicu, podlijegao bi zatvorskoj kazni.

“Ovaj prijedlog zakona vrijeđa ljekare Zapadne Virginije, dovodi u pitanje njihovu stručnost i dovodi živote svojih pacijenata u opasnost dok ih izlaže užasnom državnom nadzoru”, rekla je Alisa Clements, direktorica javnih poslova za Planned Parenthood South Atlantic.

“Bez obzira na to koliko je uskih izuzetaka napisano u ovom opasnom prijedlogu zakona, to će izazvati haos u zdravstvenom sistemu i rezultirati uskraćivanjem njege koja spašava živote, uključujući osobe koje su preživjele seksualni napad”, rekla je.

Državni senator Eric Tarr, republikanac, rekao je da će prijedlog zakona pomoći zakonodavnom tijelu da postigne cilj zatvaranja jedine klinike za pobačaje u državi.

Izvor: Agencije