Porastao broj migranata iz Tunisa na italijanskim obalama

Ove godine 2.600 maloljetnika, 640 žena i 500 tunižanskih porodica stiglo čamcima na italijanske obale.

Loša ekonomska situacija više nije jedini razlog za porast ilegalnog putovanja prema Italiji, već su to i gušća politička kriza i pad sloboda (EPA)

Broj migranata iz Tunisa koji su dospjeli na italijanske obale skočio je za 23 posto na 13.500 u prvih osam mjeseci 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju cijele porodice kako se ovog ljeta ukrcavaju na brodove usred naglog porasta broja isplovljavanja sa obala Tunisa.

Ramadan Ben Omar, zvaničnik Tunižanskog foruma za ekonomska i socijalna prava, rekao je kako je ove godine 2.600 maloljetnika, 640 žena i 500 tunižanskih porodica stiglo čamcima na italijanske obale.

On je dodao kako je broj ljudi koji su se udavili na obali Tunisa ove godine oko 570.

Teška kriza

Tunis je u jeku ekonomske i socijalne krize koja prijeti da dovede do bankrota javnih finansija, a inflacija je dostigla 8,6 posto, što je najviša brojka u posljednje tri decenije, navodi Reuters.

Loša ekonomska situacija više nije jedini razlog za porast ilegalnog putovanja prema Italiji, već su to i gušća politička kriza i pad sloboda, pored društvenih tenzija i gubitka nade među Tunižanima, rekao je Ben Omar za Reuters.

Vlasti Tunisa spriječile su više od 23.500 Tunižana da dođu do italijanskih obala tako što su spriječile oko 1.800 prelazaka, izjavio je Ben Omar.

Izvor: Agencije