Oporuka Elizabete II: Zapečaćena i zaključana najmanje 90 godina

Tradicija pečaćenja oporuka preminulih članova kraljevske porodice datira još iz 1910. godine.

Oporuka kraljice Elizabete II, ako bi bila dostupna javnosti, pružila bi rijedak uvid u bogatstvo pokojne kraljice (Getty)

Oporuka kraljice Elizabete II, ako bi bila dostupna javnosti, pružila bi rijedak uvid u bogatstvo pokojne kraljice. Ali za razliku od oporuka običnih britanskih građana, bit će zapečaćena i zaključana u ormaru najmanje 90 godina.

Tradicija pečaćenja oporuka preminulih članova kraljevske porodice datira još iz 1910. godine, kada je oporuka princa Francisa od Tecka zapečaćena i stavljena u sef na nepoznatoj lokaciji u Londonu pod nadzorom sudije, kojoj se nakon toga pridružilo više od 30 kraljevskih oporuka.

Prema tradiciji, nakon smrti važnog člana kraljevske porodice, izvršilac njegove volje podnosi zahtjev šefu Odjela za kraljevsku porodicu Visokog suda u Londonu da testament bude zapečaćen. Sudije koje su se smjenjivale na ovoj poziciji uvijek su se slagale s tom odlukom.

Ovi detalji nisu bili poznati javnosti sve dok kraljičin suprug, princ Philip, nije umro u aprilu 2021. godine, kada je sudiji Andrewu McFarlaneu pripalo da se pobrine za zahtjev da se zapečati njegov testament, piše Reuters.

Sudija je odlučio da testament treba biti zapečaćen, ali je odlučio da svoju odluku objavi kako bi javnost imala priliku da shvati šta se i zašto dešava.

Sef sa kraljevskim testamentima

Sudija je otkrio da postoji sef u kojem se nalaze kraljevski testamenti, te da je, kao sadašnji šef Odjela za kraljevsku porodicu, odgovoran za njega, iako nije bio upoznat sa sadržajem zapečaćenih dokumenata koji su tu pohranjeni.

Testament pokojne kraljice, kada bude deponovan u sef pored oporuke njenog muža, pridružit će se oporukama njene majke Elizabete i njene sestre, princeze Margaret, koje su umrle 2002. godine.

Oporuku princeze Margaret pravno je osporio Robert Brown 2007. godine, koji je tvrdio da je princezin vanbračni sin. Tražio je pristup testamentu kako bi potkrijepio svoje tvrdnje. Sudovi su odbacili njegove navode kao “iracionalne” i nije mu dat pristup dokumentu.

Princ Francis od Tecka, čiji je testament najstariji koji se čuva u sefu, umro je 1910. u 40. godini. Bio je mlađi brat kraljice Marije, supruge kralja Georgea V i bake pokojne kraljice Elizabete II.

Izvor: Agencije