Von der Leyen: Unija nepotpuna bez Balkana, Ukrajine i Moldavije

Evropska unija ostaje posvećena proširenju, a put ka njoj je put ka snažnoj demokratiji, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Građanima na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim reći da su dio naše porodice, budućnost naše Unije, rekla je Ursula Von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da Evropska unija ostaje posvećena proširenju, porukom da je put ka EU put ka snažnoj demokratiji, a da su Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija budućnost Unije.

U obraćanju u Evropskom parlamentu rekla je da EU, kada je riječ o vanjskopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju.

“Trebamo s partnerima objediniti snage i proširiti demokratiju, a direktni put je jačanje naših odnosa i demokratije u našim državama“, poručila je, prenosi Tanjug.

Von der Leyen je kazla da postoje zemlje koje su već na putu ka EU i da ih Unija mora podržati tokom svakog njihovog koraka na tom putu, jer je put ka snažnijoj demokratiji isti kao i put u EU.

“Zato građanima na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim reći da su oni dio naše porodice, budućnost naše Unije. Bez njih naš EU ne bi bio potpun“, podvukla je.

‘Napadi na evropske vrijednosti’

Von der Leyen je kazala da je EU vidio da postoji potreba da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi čega će EK predati svoje ideje Vijeću EU-a.

Prema njenim riječima, budućnost EU-a zavisi i od saradnje s partnerima izvan Evrope.

“Ima zemalja koje žele sarađivati s nama u suočavanju s velikim izazovima“, kazala je, najavljujući sporazume s više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

Ukazala je da strane autokrate napadaju evropske vrijednosti kroz finansiranje institucija preko kojih žele minirati te vrijednosti.

S tim u vezi najavila je mjere koje trebaju spriječiti takve aktivnosti.

Izvor: Agencije