Dvojica novinara ubijena na Haitiju dok su izvještavali o nasilju

Dvojica haićanskih novinara ubijena su i njihova tijela zapaljena dok su izvještavali u kvartu pod kontrolom bandi u glavnom gradu, u drugom takvom ubistvu ove godine.

Međuameričko udruženje novinara sa sjedištem u Miamiju pozvalo je vlasti da nađu odgovorne i navelo da je ova godina bila najnasilnija za medije od kada organizacija vodi podatke 1987. (Reuters)

Dvojica haićanskih novinara ubijena su i njihova tijela zapaljena dok su izvještavali u kvartu pod kontrolom bandi u glavnom gradu, u drugom takvom ubistvu ove godine, javilo je haićansko udruženje novinara.

Oni su bili među sedam novinara koji su napadnuti u nedjelju u kvartu Cite Soleil u Port-au-Princeu dok su istraživali pogoršanje nasilja u tom dijelu, uključujući o nedavnom ubistvu 17-ogodišnje djevojke, saopštilo je Udruženje nezavisnih novinara Haitija, a prenosi Beta.

Ubijeni novinari identificirani su kao Tayson Latigue i Frantzsen Charles.

Jedan novinar iz Udruženja rekao je za radio Metropole Haiti da su novinari uhvaćeni u zasjedi dvije neidentificirane zaraćene bande. On je rekao da je pet ostalih novinara ostalo nepovrijeđeno, dodajući da tijela dvije žrtve još nisu pokupljena.

Udruženje je osudilo taj “zločinački čin” i zatražilo da vlada popravi pogoršanu sigurnost u zemlji gdje se bilježi rast ubistava i otmica.

Jačanje bandi

Bande su postale snažnije od ubistva predsjednika Jovenela Moisea u julu 2021.

“Novinari su samo radili svoj posao. Nisu počinili nikakav zločin”, navelo je udruženje, dodajući da su ubistva dodatni dokaz da je država nesposobna da zaštiti živote i imovinu, što nije ništa drugo nego kršenje ljudskih prava.

Međuameričko udruženje novinara (Inter American Press Association) sa sjedištem u Miamiju pozvalo je vlasti da nađu odgovorne i navelo da je ova godina bila najnasilnija za medije od kada organizacija vodi podatke 1987. godine.

Ta organizacija je navela da haićanski novinari obavljaju svoj posao u uvjetima ekstremnog rizika i nepovoljnim okolnostima po pitanju sredstava i zaštite.

Premijer Ariel Henry takođe je osudio ubistva navodeći da je duboko šokiran njima.

Izvor: Agencije