Počinje suđenje za napad u Briselu 2016.

Desetorici osumnjičenih sudit će se za uloge u napade u kojima su poginule 32 osobe.

Najistaknutiji optuženik je Salah Abdeslam, koji je prošlog juna već osuđen na doživotni zatvor (EPA)

Od ponedjeljka će se u Briselu suditi desetorici osumnjičenika za njihovu ulogu u terorističkim napadima 2016. u kojima su poginule 32 osobe, a stotine su ozlijeđene.

Bombaši samoubice napali su 22. marta 2016. aerodrom i stanicu metroa, u vrijeme kada je Evropa već bila na rubu zbog prethodnih napada.

Osam osumnjičenika tereti se za terorističko ubistvo, pokušaj terorističkog ubistva i sudjelovanje u aktivnostima terorističke organizacije, a deveti je optužen samo za posljednje nedjelo, izvijestila je belgijska novinska agencija Belga, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Jednoj osobi će se suditi u odsutnosti, a pretpostavlja se da je poginula u Siriji.

Početak raprava 13. oktobra

Najistaknutiji optuženik je Salah Abdeslam, koji je prošlog juna već osuđen na doživotni zatvor zbog umiješanosti u napade u Parizu u novembru 2015. kao i na 20 godina zatvora u odvojenom suđenju zbog pucanja na policiju neposredno prije hašenja 2016.

Suđenje će se održati u bivšem sjedištu NATO-a kako bi bilo dovoljno prostora za više od 900 tužitelja i međunarodne medije.

Počinje u ponedjeljak pripremnim ročištem na kojem će se službeno potvrditi spisak svjedoka.

Optuženi nisu dužni doći na ovo ročište.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar, kada će biti objavljeni članovi porote, prije početka rasprava tri dana poslije.

 

Izvor: Agencije