Dva Palestinca ubijena na okupiranoj Zapadnoj obali

Jedan Palestinac je ubijen u izbjegličkom logoru Balata, a drugi u gradu Al-Bireh.

epa10151836 Palestinian mourners carry the body of Yazan Afana, 26, during his funeral at the West Bank city of Ramallah, 01 September 2022. Afana died after being shot in the heart during clashes with Israeli troops, the Palestinian health ministry said. EPA-EFE/ALAA BADARNEH (EPA)

Dva Palestinca ubijena su danas na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je palestinska novinska agencija Wafa, optuživši za njihovu smrt izraelske vojnike, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP koji navodi kako su očevici, međutim, rekli kako su jednog od njih ubili naoružani Palestinci iz vozila u prolazu.

Jedan Palestinac je ubijen u izbjegličkom logoru Balata, a drugi u gradu Al-Bireh.

U izbjegličkom logoru su izraelski vojnici rano jutros uhapsili traženog Palestinca u raciji, saopćila je izraelska vojska. U saopćenju je navedeno kako su se vojnici našli na udaru vatre i da su uzvratili pucnjavom.

Spor o smrti

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopćilo kako je 25-godišnji Samer Khaled preminuo od rana zadobijenih od metaka u Balati, a palestinska novinska agencija je javila kako su ga ubili izraelski vojnci.

Anonimni palestinski očevici su kazali da je Khaleda pogodio jedan ili više naoružanih Palestinaca kada je vojska otišla i iz tog područja.

Tijelo ubijenog je odnijela porodica da ga sahrani prije nego šro su ljekari mogli izvršiti obdukciju, navode agencije.

Izraelska vojska je navela da ne zna za žrtvu u Balati.

U raciji u Al-Birehu je od izraelske vatre poginuo je 26-godišnji Yazan Afaneh.

Napetost raste

Izraelska vojska od marta skoro svakodnevno ulazi na Zapadnu obalu i napetost raste.

Vojne racije su započele poslije niza smrtonosnih napada palestinskih napadača na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi.

Od početka godine ubijeni su deseci Palestinaca, uključujući mnoge, kako tvrdi izraelska vojska, umiješane u sukobe s izraelskim snagama.

Ubijeno je i nekoliko civila, dugogodišnja novinarka Al Jazeere i advokat koji se slučajno dovezao u zonu sukoba.

Izvor: Agencije