The Economist: Cilj napada na Gazu je povećati izglede izraelskog premijera na izborima

Magazin zaključuje da je Lapidov plan da poveća svoje izborne šanse napadom na Gazu riskantan, budući da je Pojas Gaze uvijek imao načina da svrgne izraelske vođe.

Britanski magazin The Economist bavio se pitanjem izraelskog napada na Gazu, koji je u nedjelju navečer okončan sporazumom o prekidu vatre između Izraela i pokreta Islamski džihad (Anadolija)

Britanski magazin The Economist bavio se pitanjem izraelskog napada na Gazu, koji je u nedjelju navečer okončan sporazumom o prekidu vatre između Izraela i pokreta Islamski džihad, koji je postignut uz egipatske napore.

Magazin navodi da je nedavni izraelski napad na Gazu bio dobro isplaniran i da uopće nije iznenađujući. Izrael je 5. augusta pokrenuo seriju brzih napada dronovima na Pojas Gaze, ubivši vođu pokreta Islamski džihad.

Magazin navodi da je Izrael posljednji napad na Gazu pokrenuo iz političkih razloga. Novi izraelski premijer Yair Lapid, koji je premijersku dužnost preuzeo tek prije pet sedmica, suočava se s teškom borbom za reizbor na predstojećim izborima koji će se održati 1. novembra.

Riskantan Lapidov plan

Za razliku od druga dva glavna protukandidata, a to su bivši dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu i sadašnji ministar odbrane Benny Gantz, Lapidu nedostaje vojni dosje i iskustvo vođenja svoje zemlje tokom ratova.

Ako kratka vojna kampanja u Gazi uspije oslabiti Islamski džihad i zadržati Islamski pokret otpora (Hamas) izvan bitke, a da pritom ne izazove nikakve žrtve među Izraelcima, to bi povećalo povjerenje u Lapidove sigurnosne sposobnosti, piše The Economist.

Magazin zaključuje da je Lapidov plan da poveća svoje izborne šanse napadom na Gazu riskantan, budući da je Pojas Gaze uvijek imao načina da svrgne izraelske vođe kad su to najmanje očekivali.

Izvor: Agencije