Krhko primirje Islamskog džihada i Izraela na snazi

Mnogi se nadaju da je okončano trodnevno izraelsko bombardiranje Gaze u kojem je poginulo najmanje 44 Palestinaca, uključujuću 15 djece.

Stanovnici Gaze slave objavu prekida vatre (Reuters)

Izrael i palestinska oružana grupa Islamski džihad proglasili su primirje i tako doveli do nadanja da je okončano trodnevno izraelsko bombardiranje Gaze u kojem je poginulo najmanje 44 Palestinaca, uključujuću 15 djece.

Primirje je stupilo na snagu pola sata prije ponoći po lokalnom vremenu uprkos brojnim izraelskim zračnim udarima i palestinskom ispaljivanju raketa sve do posljednjeg trena. Iako su obje strane pristale na obustavu borbe, svaka je upozorila onu drugu da će odgovoriti silom na bilo kakvo nasilje.

„Primirje traje. Lokalne vlasti su objavile kako će otvoriti vrata javnih ustanova za građane, a isto su najavili i univerziteti. Općina Gaza i druge općine su također objavile kako će poslati opremu i mehanizaciju za uklanjanje ruševina i probati sačiniti početnu procjenu štete“, iz Gaze javlja Al Jazeerin novinar Safwat al-Kahlout.

Stotine presretnutih raketa

Izrael je žestoko bombardirao Gazu od petka, brojne zgrade su poravnate sa zemljom, a na meti su bili i izbjeglički kampovi. Izraelska vojska je objavila kako je ciljala pripadnike Islamskog džihada, uključujući više komandante ove oružane grupe.

No, palestinski zvaničnici navode kako su skoro polovina od 44 ubijene osobe civili. Dodaje se kako je najmanje 350 palestinskih civila ranjeno.

Islamski džihad je odgovorio ispaljivanjem stotina raketa prema Izraelu, no većina je presretnuta. Izraelske hitne službe navode kako su tri osobe ranjene gelerima, dok ih je 31 zadobila lakše povrede.

Ove borbe su bile najžešće u Gazi od 11-dnevnog rata prošle godine kada je poginulo najmanje 250 osoba u Gazi i 13 u Izraelu.

Biden pozdravio primirje

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je prekid vatre između Izraela i palestinske oružane grupe Islamski džihad koji je stupio na snagu noćas nakon tri dana raketiranja, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na izraelske medije.

Biden je rekao kako su Sjedinjene Američke Države bile u kontaktu sa zvaničnicima Izraela, Palestinske samouprave, Egipta, Katara i Jordana, kako bi izdejstvovale brz završetak neprijateljstava i zahvalio liderima tih država.

Američki čelnik je ponovio podršku Washingtona pravu Izraela da se brani od „neselektivnog“ raketiranja Islamskog džihada, prenosi Times of Israel.

Biden je izrazio žaljenje zbog civila koji su izgubili život tokom konflikta, bez obzira na to sa koje su strane, te dodao da njegova adminstracija podržava blagovremenu i temeljnu istragu tih pogibija.

Izvor: Al Jazeera i agencije