Avioni napadaju Gazu, palestinski borci odgovaraju raketama

Palestinske grupe lansirale su najmanje 160 projektila preko granice, tvrdi izraelska vojska, a neke su zašle duboko u Izrael.

Izraelski napadi na Gazu nastavljeni su drugi dan zaredom (Reuters)

Izraelski avioni napadaju Pojas Gaze, dok su palestinske grupe ispaljivale rakete na izraelske gradove, u nastavku eskalacije u blokiranoj enklavi drugi dan zaredom.

U novim izraelskim napadima poginulo je više osoba, tvrde lokalni izvori.

U udarima na Jabaliju na sjeveru Pojasa Gaze ubijeno je sedam Palestinaca, među kojima troje djece, prema lokalnim medijima.

Njihovom smrću ukupan broj Palestinaca ubijenih od petka popodne, kada su počeli napadi na Gazu, povećan je na 22, a broj ranjenih na oko 130.

Izrael je u petak saopštio da je pokrenuo specijalnu operaciju protiv grupe Islamski džihad, te ubio jednog od njegovih komandanata u iznenadnom dnevnom napadu na zgradu u Gazi.

U napadu je ubijeno uključujući nekoliko pripadnika Islamskog džihada i dijete, dok je ranjeno 80 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine, prenio je Reuters.

Palestinske grupe lansirale su najmanje 160 projektila preko granice, tvrdi vojska, a neke su zašle duboko u Izrael, prema Tel Avivu. Većina projektila je presretnuta.

Vojska je navela da je raketni odbrambeni sistem “Željezna kupola” pokazao 95 posto uspjeha u presretanju projektila koje su prema izraelskim gradovima ispaljene iz Gaze.

Dodala je da su pogođeni ciljevi koji pripadaju Islamskom džihadu, te da su među njima fabrike topova, projektila i minobacačkih granata.

Dodali su da bi zračni udari na Gazi mogli potrajati sedmicu.

Izraelska državna televizija objavila je da je od početka napada pogođeno 26 ciljeva Islamskog džihada.

Palestinski zvaničnik rekao je Reutersu da su Egipat, Ujedinjene nacije i Katara počele posredništvo u cilju okončanja nasilja, ali da još nema napretka.

Hapšenja na Zapadnoj obali

Daljnja eskalacija umnogome će zavisiti od Hamasa, grupe koja kontroliše Gazu, i njene odluke o tome hoće li se uključiti u borbu.

Izraelske snage saopštile su jutros da su spremne za, kako je navedeno, „sedmicu operacija“.

Lansiranje rakete iz Pojasa Gaze (Reuters)

Istovremeno, vojska je saopštila da je tokom noći uhapsila 20 osumnjičenih u racijama širom Zapadne obale, uključujući 19 Palestinaca za koje se sumnja da su povezani sa Islamskim džihadom.

Izraelska vojska navela je da je gađala ciljeve u Gazi nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja lidera palestinskih militanata Bassama al-Saadija.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz u petak je odobrio moguće pozivanje do 25.000 rezervista u slučaju eskalacije nasilja u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije