SAD zbog Kine odgodio lansiranje interkontinentalne rakete

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi izbjegći eskalaciju tenzija sa Pekingom, tvrdi WallStreet Journal.

Američki zvaničnici nisu rekli koliko bi odlaganje moglo potrajati (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odgodila je rutinsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete Air Force Minuteman III kako bi izbjegla eskalaciju tenzija sa Pekingom, objavio je WallStreet Journal pozivajući se na američke zvaničnike.

Američki zvaničnici nisu rekli koliko bi odlaganje moglo potrajati, ali je jedan od njih kazao da bi moglo trajati 10 dana, navodi američki list, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineske vježbe oko Tajvana

Kineska vojska saopštila je ranije danas da je izvela “precizne raketne udare” u Tajvanskom moreuzu i vodama kod istočne obale Tajvana, u okviru velikih vojnih vježbi koje su uslijedile nakon posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi otoku koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da se radi o projektilima dugog dometa i da je izvela više lansiranja konvencionalnih raketa u tri različite oblasti u vodama istočno od Tajvana.

Izvor: Agencije