Izraelske aviokompanije dobile dozvolu za let iznad saudijskog zračnog prostora

Saudijska dozvola će drastično skratiti putovanja iz i prema Izraelu s drugih destinacija.

Saudijska Arabija će dozvoliti i drugim stranim kompanijama da obavljaju svoje letove za Izrael preko njenog zračnog prostora (EPA)

Izraelske aviokompanije dobile su dozvolu za let iznad zračnog prostora Saudijske Arabije, javljaju izraelski mediji.

Kanal I24NEWS objavio je u četvrtak da su izraelske aviokompanije El Al, Israir i Arkia dobile odobrenje za letenje iznad saudijskog zračnog prostora, a odobrenje je stupilo na snagu u srijedu.

Saudijska Arabija će također dozvoliti drugim stranim kompanijama da obavljaju svoje letove za Izrael preko njenog zračnog prostora, prenijela je Anadolija.

Uprava za civilnu avijaciju Saudijske Arabije 15. jula je objavila da će ta zemlja otvoriti svoj zračni prostor “za sve avioprevoznike koji ispunjavaju zahtjeve vlasti za prelijetanje”.

Bez diplomatskih odnosa

Odluka zemlje o otvaranju zračnog prostora za sve avioprevoznike, među kojima će biti i izraelski, došla uoči posjete američkog predsjednika Joea Bidena Džedi.

Nakon odluke, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan je potvrdio da ovaj korak “ne znači uspostavljanje diplomatskih odnosa s Izraelom, niti bilo kakve druge korake”.

Saudijska Arabija nema diplomatske odnose s Izraelom i više puta je izjavljivala da neće normalizirati odnose s Tel Avivom dok se ne riješi palestinsko pitanje.

Izvor: Agencije