U sukobima u Iraku najmanje 30 stradalih, Al-Sadr štrajkuje glađu

Stotine pristalica šiitskog vjerskog vođe upale su u Palatu Republike i sukobile se sa sigurnosnim snagama, a u cijeloj zemlji uveden je policijski sat.

Muqtada al-Sadr je počeo štrajk glađu u znak protesta zbog upotrebe oružja sa svih strana (Reuters)

Najmanje 30 osoba je stradalo u sukobima u Bagdadu, koji su izbili nakon što je irački šiitski vjerski vođa Muqtada al-Sadra najavio da se povlači iz politike i zatvara svoje urede, kao odgovor na nerješivi politički zastoj.

Stotine pristalica Al-Sadra upale su u Palatu Republike i sukobile se sa sigurnosnim snagama, a u cijeloj zemlji uveden je policijski sat, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Al-Sadr je rekao da je počeo štrajk glađu, u znak protesta zbog upotrebe oružja sa svih strana.

Irački pripadnici oružanih grupa ispalili su nekoliko raketa na bagdadsku utvrđenu Zelenu zonu u utorak dok se drugi dan nastavljaju sporadični sukobi između suparničkih grupa, saopćila je iračka vojska.

Na ulicama civila nema, dok u kamionetima krstare grupe naoružane automatskim puškama i bacačima granata, prenosi Hina.

Iračkim glavnim gradom tokom noći odjekivala je neprekidna puščana i raketna paljba.

Tokom najvećih sukoba u posljednjih nekoliko godina čule su se eksplozije i pucnji iz mitraljeza, a na nebu iznad Zelene zone, u kojoj se nalazi sjedište vlade i stranih ambasada, vidjela se svijetleća municija.

Korišteni minobacači i raketne granate

Demonstranti su užadima uklonili barijere ispred vladine palate i probili kapije palate, navodi AP.

Mnogi su uletjeli u raskošne salone i mermerne sale palate gdje se okupljaju irački lideri i strane zvanice.

Iračka vojska uvela je policijski sat u cijeloj zemlji, a vršilac dužnosti premijera privremeno je obustavio održavanje sjednica vlade, kao odgovor na nasilje.

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, više desetaka demonstranata je ranjeno u pucnjavi i prilikom bacanja suzavca, kao i u fizičkim sukobima s policijom.

Iračka oružana grupa Saraya al-Salam, koja se dovodi u vezu sa Al-Sadrom, sukobila se sa sigurnosnom grupom Snage narodne mobilizacije.

Mala grupa iz divizije specijalnih snaga i Devete divizije iračke vojske pridružila se pokušajima obuzdavanja pripadnika oružanih grupa, dok su se sukobi satima odvijali u Zelenoj zoni.

Ubijen je najmanje jedan vojnik iz divizije specijalnih snaga, koja je odgovorna za sigurnost u Zelenoj zoni.

Među ranjenima je i jedna žena civil, rekla su dva neimenovana sigurnosna zvaničnika.

Prema navodima sigurnosnih zvaničnika, u sukobima su korišteni minobacači i raketne granate.

Vlasti Irana zatvorile su sve prelaze na granici sa susjednim Irakom nakon izbijanja sukoba, prenijela je Anadolija.

“Naglašavam da su sve kopnene granice između Irana i Iraka zatvorene zbog nestabilnog okruženja u Iraku i da nikome neće biti dozvoljeno da pređe granice”, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Irana Majid Mirahmedi.

Zvanični Teheran ovu odluku je donio u trenutku kada su se milioni Iranaca spremali da idu na vjerske obrede u iračke gradove Karbalu i Najaf.

Uporedo s tim, iranske vlasti su do daljnjeg obustavile i avionske letove ka i iz Bagdada.

Al-Sadr je ranije kritizirao šiitske političke lidere zbog toga što se nisu odazvali njegovim pozivima za reformu.

Iračka politička scena podijeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe Al-Kadhimija da posreduje između “sadrista” i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji Okvir koordinacije nisu bili uspješni.

Protesti ispred zgrade parlamenta

“Sadristi” i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su poslije izbora formirati većinsku vladu, ali je Okvir koordinacije spriječio izbor novog predsjednika, koji je trebao imenovati premijera.

Al-Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 zastupnika.

Njegove pristalice su krajem jula upale u zgradu parlamenta i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtijevajući prijevremene izbore.

Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestirale ispred Vrhovnog sudskog vijeća, optužujući to tijelo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala.

Izvor: Agencije