Ankara tvdi da su Švedska i Finska protiv terorizma

U julu je potpisan memorandum koji dvjema nordijskim zemljama utire put za ulazak u NATO, obećavši zauzvrat izručiti Turskoj osobe koje Ankara smatra teroristima.

Recep Tayyip Erdogan optužuje dvije zemlje da štite borce PKK-a i YPG-a, koje Ankara smatra terorističkim organizacijama (EPA)

Švedska i Finska su u petak potvrdile opredijeljenost za borbu protiv terorizma, istaknula je Ankara nakon sastanka turskih, švedskih i finskih predstavnika u Finskoj u vezi s ulaskom dvije nordijske zemlje u NATO koje Ankara za sada blokira.

“Finska i Švedska su ponovile opredijeljenost, iskazanu u trilateralnom memorandumu (potpisanom krajem juna), za solidarnost i punu saradnju s Turskom u borbi sa svakim oblikom i pojavom terorizma”, ističe se u saopćenju iz Ureda turskog predsjednika.

Od sredine maja Turska, članica Sjevernoatlantskog saveza, blokira taj proces, optužujući dvije zemlje da štite borce Radničke partije Kurdistana (PKK) i Jedinica narodne zaštite (YPG), koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Turska uvjetovanja

Krajem juna su turski, švedski i finski ministar vanjskih poslova potpisali memorandum koji dvjema zemljama utire put za ulazak u NATO.

Turska je, kako podsjeća AFP, odmah sutradan uputila Finskoj i Švedskoj zahtjev za izručenje 33 osobe, koje Ankara većinom smatra “teroristima”, nakon čega je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odmah spomenuo “švedsko obećanje” o izručenju “73 terorista”, prenosi Hina.

Memorandum potpisan krajem juna pokazuje samo da će “Finska i Švedska odgovoriti na [turske] zahtjeve za izručenje”, ne navodeći nikakav broj.

“Dogovoreno je da će se pojačati saradnja zainteresiranih ustanova na tehničkom nivou kako bi se ostvario napredak”, objavljeno je u petak iz Ureda turskog predsjednika.

Ankara je prošle sedmice pozvala Švedsku da izruči “teroriste”, iskazujući nestrpljivost.

“Varaju se ako misle da će Turska povjerovati da su ispunili obećanje izručivši obične kriminalce”, rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag nakon najave prvog izručenja.

 

Novi trilateralni sastanak treba biti održan “na jesen”, objavilo je finsko Ministarstvo vanjskih poslova nakon prvog sastanka održanog u petak u Helsinkiju.

Dvadesetak zemalja članica NATO-a – od ukupno 30 – ratificiralo je zahtjev dvije nordijske zemlje za članstvo.

Stockholm i Helsinki su odustali od tradicionalne politike neutralnosti, izrazivši želju da pristupe NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Izvor: Agencije